duminică, 27 februarie 2011

Intra si vezi ce carti au mai aparut

Stinta,Cultura,si SF.

Un sistem solar neobişnuit a fost detectat de telescopul Kepler, în cursul misiunilor sale de căutare a unor noi planete. „Originalitatea” ansamblului constă în faptul că două dintre planetele sale par să se rotească, în jurul stelei lor, pe aceeaşi orbită.

Sistemul solar, numit KOI-730, cuprinde patru planete, dintre care două se deplasează pe aceeaşi traiectorie, cu un decalaj constant de 60 de grade între ele, dând ocol stelei centrale a sistemului în 9,8 zile.

Dacă descoperirea va fi confirmată de observaţiile viitoare, ea ar putea veni în sprijinul unei controversate ipoteze privind evoluţia propriului nostru sistem solar şi formarea satelitului natural al Terrei, Luna.

Conform acestei ipoteze, Luna s-ar fi format la aproximativ 50 de milioane de ani după formarea Sistemului Solar, prin coliziunea dintre Pământ şi un alt corp ceresc, de mărimea planetei Marte, denumit de astronomi Theia.

Există astronomi care susţin că această coliziune ar fi putut avea loc numai dacă Theia s-ar fi găsit pe aceeaşi orbită cu Pământul, într-unul dintre aşa-numitele puncte Lagrange, la 60 de grade de Terra.

Câte planete există în galaxia noastră? Oamenii de ştiinţă au realizat primul „recensământ” al planetelor Căii Lactee, rezultatul estimării fiind o cifră… astronomică: aproximativ 500 de miliarde.

Cel puţin 500 de milioane dintre acestea se găsesc în regiuni cu temperaturi potrivite, medii, unde, teoretic, ar putea exista viaţă.

Rezultatele au fost obţinute extrapolând datele colectate de telescopul Kepler al NASA, a cărui misiune este descoperirea de noi planete locuibile.

Până în prezent, Kepler a reperat în afara sistemului nostru solar 1.235 planete noi; 54 dintre ele se află în zona "temperată" unde ar fi posibilă existenţa vieţii.

Oamenii de ştiinţă au calculat că aproximativ 50% dintre stelele din galaxia Calea Lacteee au planete care orbitează în jurul lor, iar una din 200 de stele are planete în "zona locuibilă".

Anul trecut, astronomii au estimat că există, în galaxia noastră, aproximativ 300 de miliarde de stele, iar numărul galaxiilor din Univers este evaluat la 100 miliarde.

Culturomia – o nouă ştiinţă? ai sa citim si sa ne dati raspuns pe Bloog. Cărţile… Unul dintre marile izvoare de cunoaştere; timp de sute de ani, mijloc privilegiat prin care informaţia a circulat, răspîndindu-se prin lume. Depozitare ale culturii omenirii, cărţile tipărite par să-şi fi pierdut din putere în era internetului, în asemenea măsură încît unii au ajuns să se întrebe dacă vor mai fi vreodată cu adevărat necesare şi utile. Dar iată că Era informaticii, departe de a trimite cartea tipărită la lada de gunoi a istoriei culturale a umanităţii, o scoate din rafturile prăfuite ale bibliotecilor şi îi găseşte întrebuinţări noi.

Cu ajutorul unor tehnologii pe de-a-ntregul moderne, implicând calculatoare performante şi software inovator, informaţia ascunsă în cărţi este cercetată dintr-o altă perspectivă, abordată dintr-un unghi nou şi dă la iveală informaţii surprinzătoare despre marile tendinţe şi curente în cultura lumii. Un grup de cercetători de la Universitatea Harvard, Google, Encyclopaedia Britannica şi American Heritage Dictionary "a luat" vreo 5 milioane de cărţi - digitizate - le-a analizat cu ajutorul unor programe de computer speciale şi a scos, din analiza acestui uriaş volum de date, o seamă de informaţii noi, ce reflectă aspecte importante din istoria culturală a omenirii.



Atât de incitantă şi promiţătoare pare această metodă de investigare, încît inventatorii ei au propus chiar să edifice, pe aceste temeliii, o nouă ştiinţă, un nou domeniu de studiu. Culturomics au numit-o în engleză, ceea ce, dacă ţinem seama de corespondenţa economics=economie, ar merge tradus la noi prin culturomie, nu-i aşa? Sună puţin ciudat, ca orice cuvânt nou, dar s-ar putea să ne obişnuim să-l auzim: dacă analiza computerizată a cărţilor digitizate se va dovedi cu adevărat comoara de informaţii pe care speră să o fi descoperit echipa de la Harvard, culturomia ar putea intra, ca vocabulă, în dicţionare, iar ca metodă de studiu şi izvor de cunoaştere, în viaţa noastră de zi cu zi. Culturomia identifică tendinţe; tendinţe în istorie, limbaj, gândire; arată direcţiile în care se mişcă un anumit aspect al vieţii culturale, viteza schimbărilor, marile momente ale acestui parcurs.



Digitizarea cărţilor - scanarea lor, pagină cu pagină, şi stocarea în format electronic - prin proiectul Google Books - a dat naştere unor dezbateri aprinse privind drepturile de editare şi perspectivele vânzărilor de carte. Însă, pentru cercetători precum lingviştii sau specialiştii în istoria culturii, a fost o mană cerească: dintr-o dată, un nou şi ameţitor de vast câmp de cercetare s-a deschis entuziasmului acestor savanţi, căci odată ce milioane de cărţi au devenit uşor accesibile, au fost găsite şi metode noi de a le "citi". Printre pionierii acestui domeniu se numără amintita echipă de la Universitatea Harvard care, împreună cu experţii de la Google Books, a cernut grămada de informaţie cuprinsă în peste 5 milioane (!) de cărţi digitizate (5.195.769, mai exact), reprezentând cca. o treime din cele 15 milioane de cărţi "prelucrate" până în prezent în cadrul proiectului Google Books şi aproximativ 4% din toate cărţile tipărite până în prezent.



Ce au aflat până acum? Faptul că limba engleză s-a îmbogăţit enorm, dublându-şi numărul de cuvinte în ultimul secol. Apoi, chestiunea celebrităţii: cât îţi ia ca s-o câştigi şi cât durează ea - acum două secole şi în ziua de azi. Sau cenzura: la diferite momente din timp şi anumite locuri din lume, cenzura politică a avut caracteristici diferite - o adevărată "semnătură literarară", o amprentă specifică, identificabilă prin analiza textelor publicate în perioada respectivă. Această analiză cantitativă, aplicată asupra unor volume enorme de informaţie, ajută la obţinnerea unei imagini de ansamblu - "macro", dacă vreţi - asupra vieţii culturale a omenirii, în devenirea ei. Lucrând cu baze de date uriaşe, scoate la iveală anumite tipare ale limbajului, direcţia modificărilor survenite în timp în ceea ce priveşte un anumit aspect al culturii sau prevalenţa anumitor teme - rezultate care n-ar putea fi revelate prin simpla citire a unor cărţi.



Pentru că, în primul rînd, e vorba de viteza cu care se face analiza: e evident imposibil, pentru un om, să citească cinci milioane de cărţi. Pentru computer, limitele sunt cu totul altele: programul său analizează textele scanate cu o "privire" rapidă şi ageră, făcând cu mare viteză conexiuni între termeni, plasând informaţia în coordonatele spaţiu - timp, generând un mare volum de date şi arătând cum se leagă lucrurile. Oamenilor le rămîne să plaseze informaţia astfel obţinută în context, pentru a o interpreta în termeni de evoluţie a fenomenului cultural respectiv. Studiul, publicat în revista Science, arată cum, din această inspirată îmbinare a puterii informaticii cu disciplinele umaniste şi ştiinţele sociale, se naşte o nouă cale de a învăţa, un nou şi inedit drum spre cunoaşterea şi înţelegerea evoluţiei culturale a lumii.



Din ceea ce au aflat până acum "culturomiştii", pionieri ai acestui nou câmp al cunoaşterii, iată câteva exemple:

•Limba engleză se îmbogăţeşte cu cca. 8.500 de cuvinte noi în fiecare an! Între anii 1950 şi 2000, engleza a "crescut", astfel, cu 70%. Tulburător e faptul că multe dintre cuvinte nu se găsesc în dicţionare şi sunt prea puţin studiate (chiar şi de către specialişti), astfel încât nu li se cunosc originea şi evoluţia. Lingviştii le numesc "materie neagră" lexicală.
•Omenirea îşi uită tot mai rapid trecutul, cu fiecare an care trece. Specialiştii au urmărit frecvenţa cu care este menţionat în texte fiecare an, din 1875 până în 1975 şi au observat că această frecvenţă a referirilor la trecut a scăzut mult mai rapid în secolul XX, comparativ cu secolul al XIX-lea.
•"Freud" e mult mai bine înrădăcinat în subconştientul coletiv decât "Galileo", "Darwin" sau "Einstein".
•Faima este obţinută mai devreme, dar e mult mai repede-trecătoare decât în urmă cu un secol. Celebrităţile din ziua de azi sunt mai tinere (şi "mai faimoase" - mult mai larg cunoscute, adică) faţă de oamenii vestiţi din secolul al XIX-lea, însă faima lor durează mai puţin. Tendinţa e evidentă: celebrităţile născute în anii 1950 ajungeau la faimă şi recunoaştere la vîsrsta medie de 29 de ani, faţă de 43 de ani pentru celebrităţile născute în anii 1800.
Dar - poate ca un efect al legii compensaţiilor - faima dobândită mai târziu de către strămoşii noştri Era mai durabilă, în vreme ce persoanele faimoase de azi au, cel mai adesea, o celebritate foarte efemeră. (Cine nu crede, să încerce să-şi aducă aminte de zecile de trupe şi solişti care strălucesc orbitor în topuri timp de câţiva ani, după care sunt uitate ca şi când n-ar fi fost.)
Actorii foarte cunoscuţi îşi capătă,de obicei, celebritatea, în jurul vîrstei de 30 de ani, mai devreme decât marii scriitori (40 de ani) sau marii politicieni (50 de ani.) dar, din nou, acţionează legea compensaţiilor: oamenii politici vestiţi ajung să aibă, în cele din urmă, o faimă mai mare şi mai durabilă decît cea a actorilor.
•Cenzură şi propagandă: frecvenţa cu care sunt menţionate anumite persoane, fenomene sau evenimente în textele elaborate într-o anumită perioadă şi într-o anumită parte a lumii spune mult despre climatul politic: despre democraţie sau totalitarism, despre antipatiile şi simpatiile regimurilor politice respective şi despre eficienţa aparatului de propagandă şi a cenzurii.
De pildă, în anii regimului nazist din Germania, autorităţile elaboraseră liste ce cuprindeau nume ale unor scriitori, artişti plastici, politicieni şi oameni de ştiinţă deveniţi "indezirabili", ca urmare a convingerilor lor sau, mai adesea, pur şi simplu datorită originii etnice.
Frecvenţa menţionării lor în textele vremii a scăzut semnificativ de-a lungul anilor regimului nazist; mai ales oamenii politici, filosofii şi artiştii au suferit această "ştergere" a numelor lor din texte şi, astfel, şi din minţile celor care citeau textele respective. În schimb, a sporit enorm (cu 500%) frecvenţa menţionării numelor unor demnitari nazişti ai celui de-al Treilea Reich.
Astfel, numele lui Marc Chagall, renumit pictor de origine evreiască, apare menţionat o singură dată în textele germane analizate de cercetători, texte ce datau din perioada1936 -1944, asta în timp ce în textele în limba engleză publicate în aceeaşi perioadă frecvenţa menţionării lui a crescut de cinci ori.
Dovezi ale unor suprimări intenţionate de acelaşi tip se întâlnesc în textele ruseşti, legat de prezenţa numelui lui Troţki; în textele chineze, referitor la denumirea Piaţa Tienanmen şi în texte americane, legat de menţionarea aşa-numitului Hollywood Ten, un grup de actori, scenarişti, regizori, muzicieni şi alţi profesionişti din industria spectacolului care fuseseră trecuţi pe "lista neagră" (şi discriminaţi profesional, din această cauză) fiind bănuiţi de simpatii comuniste.


Cu aceşti primi paşi - rod al unui efort de patru ani - culturomia îşi face intrarea în galeria instrumentelor de cunoaştere. De vreme ce mai rămân încă atâtea milioane de cărţi de analizat şi interpretat, oare ce surprize ne mai rezervă studiul lor informatizat? Cu siguranţă, în anii care urmează, vom mai afla cîteva lucrui interesante despre noi: cum am fost, cum suntem, încotro ne îndreptăm, ce vom deveni. Stiri ignorate care ar putea schimba lumea. credeti ca se poate asa ceva?Cititi urmatorul poveste.autor: Nicu Parlog din aceeasi categorie Culturomia – o nouă ştiinţă?

Cărţile… Unul dintre marile izvoare de cunoaştere; timp de sute de ani, mijloc privilegiat prin care informaţia a circulat, răspîndindu-se prin lume. Depozitare ale...
Cultura fast food - Despre hamburgeri si arta de a trai pe indelete

Ne ingrasa, ne maresc colestrolul, ne otravesc cu tot felul de substante cu proprietati si efecte dubioase- pe scurt, ne fac praf sanatatea: produsele fast food – care constituie...
10 dovezi ale denaturarii istoriei

Se spune despre istorie ca este una dintre cele mai inexacte, mai usor de interpretat si de rastalmacit dintre stiinte. Iar dovezile care vin in sprijinul unei atare afirmatii...
articole asemanatoare TOP 10 Cele mai necrutatoare epidemii care au devastat omenirea

Putine cuvinte au o incarcatura atat de macabra si o istorie atat de dureroasa precum termenul “ciuma”. Oroarea si mizeria au stapanit o omenire parca blestemata, intr-o...
Ce mai face Al-Qaeda?

Trecuta, pe neasteptate, intr-un bizar con de umbra, temuta organizatie terorista pe care Unchiul Sam o invinuieste de toate relele si nenorocirile posibile si (mai ales)...
citeste pe apropo
Giulia Anghelescu a pozat goala, pentru noul ei videoclip
Giulia Anghelescu pregateste un nou videoclip incendiar pentru single-ul "Underrated love", parte din proiectul solo. Asculta aici piesa....

citeste pe go4it
Cercetătorii germani au inventat şofatul cu ajutorul minţii (17:16)
Un grup de cercetători de la AutoNOMOS Labs din Germania au dezvoltat un sistem care permite conducerea unui autovehicul folosind nimic altceva decât...

citeste pe intrefete
Iguanele - animale de casa neconventionale
Daca iti doresti un animal de casa, insa iti place sa iesi mereu din tipare, iata o sugestie interesanta: poti adopta o iguana....

citeste pe mediafax
Protestele din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu: Vezi cele mai recente evenimente - FOTO, VIDEO
Valul de contestare din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu continuă, relatează AFP, care prezintă ultimele evenimente din aceste ţări. Confruntările continuă în...


Foto (10) S-au intamplat recent, atat de recent, incat opinia publica mondiala le-a uitat intr-un elan aproape inconstient...

Au fost ascunse, musamalizate si rapid ingropate, parca la ordin...
Presa globala nu le-a acordat importanta cuvenita, desi evenimentele de mai jos vor influenta in mod sigur viitorul. Dincolo de presupuneri, analize si comentarii, faptele petrecute fara stirea celor multi spun multe despre deriva in care continua sa rataceasca lumea in care traim.


Zidul Mexicului a fost spart
In timpul alegerilor partiale din 2006, din Statele Unite, congressmenii republicani erau in stare de orice promisiune, doar-doar i-or convinge pe votantii americani sa fie alaturi de ei, trup si suflet, in lupta impotriva imigrantilor ilegali, dornici de o portie zdravana de "American Dream". In acest scop, au facut la repezeala o asa-numita Lege a Zidului de Securitate, un proiect care urma sa se finalizeze pri construirea unui zid dublu, intins pe toata lungimea granitei dintre Statele Unite si Mexic. Imensul monument al discriminarii urma, asadar, sa aiba o lungime de peste 1.120 kilometri. Presat de cheltuieli urgente legate de operatiunile militare americane din Irak si Afghanistan, Congresul a alocat, in acel moment, o suma de bani suficienta pentru construirea a doar 600 kilometri de zid. Banii necesari definitivarii zidului american ar fi urmat sa fie alocati in urmatorul an fiscal. Ambitiosul plan al republicanilor a fost insa abandonat...
La orizont zambea had "Criza Mondiala".



Pe restul distantei nezidite, autoritatile de la Washington au instalat un zid "virtual", supravegheat cu radare si camere video de ultima generatie.
Neimpresionata de importanta care i se da, saracimea Mexicului incearca, de zor, sa forteze zidul invizibil. O parte reuseste cu bine patrunderea in noul "teritoriu interzis" din continentul nord-american. Sa fie un semn ca saracia bate tehnologia?


Evreii americani nu mai sunt foarte incantati de Statul Israel
Doi autori celebri in lumea politicii americane, Stephen Walt si John Mearsheimer, au lansat un volum care a starnit scandaluri si controverse acide inca din prima zi in care a fost pus in vanzare. Intitulata "Lobby-ul israelian", cartea in cauza dezvaluie ca sustinatorii din Statele Unite ai Israelului au deja o influenta covarsitoare asupra politicii externe a S.U.A.



Vrand parca sa infirme datele expuse in controversatul volum, un studiu social recent afirma ca tinerii evrei americani sunt tot mai putini interesati de sprijinirea statului Israel. Datele studiului dezvaluie ca doar 48% dintre evreii americani din esalonul cu varsta sub 35 ani mai considera ca distrugerea Israelului ar fi o tragedie personala. Comparativ, 77% dintre evreii americani de peste 65 ani declara ca disparitia Israelului ar fi o tragedie mai mare decat insasi Holocaustul.


Robotii actioneaza deja pe fronturile de razboi ale lumii
Inca din luna iunie a anului 2008, armata americana a introdus in Irak primii roboti de razboi. Inarmate pana in dinti, noile masinarii ale mortii, ganditoare si autonome intr-o oarecare masura, anunta o noua era pentru stiinta razboiului modern. Daca, pana la acea data, robotii erau folositi exclusiv in operatiuni de detectare a minelor si dezamorsare a dispozitivelor explozibile artizanale, noii roboti de tipul SWORDS sunt echipati cu mitraliere M249. Pana in prezent, in Irak seamana moarte si durere trei astfel de roboti, in valoare de 250.000 USD bucata. Robotii SWORDS sunt trimisi in misiuni dificile de lupta, care ar pune in pericol viata GI-lor americani. Pentru perioada 2006 - 2012, americanii au alocat nu mai putin de 1,7 miliarde USD pentru construirea de astfel de roboti militari.




Epidemia de febra galbena sta la panda
Schimbarile climatice provocate de nesabuita si lacoma aventura industrial-tehnologica a omenirii vor favoriza, fara doar si poate, raspandirea unor boli periculoase, intre care febra galbena este campioana. In cazul unei epidemii globale, milioane de oameni risca sa fie rapusi de aceasta boala - apartinand grupului bolilor hemoragice - care provoaca dureri violente in tot corpul.



Cohortele de tantari zapaciti de valurile de caldura au dus la cresterea exploziva a cazurilor de febra galbena pe intregul mapamond. Intr-un singur an, in America Latina, numarul cazurilor de febra galbena s-a dublat, boala lovind peste un milion de oameni. Daca, in cazurile usoare, simptomele se atenueaza dupa circa o saptamana, in 5 % dintre cazuri, febra galbena este fatala, datorita hemoragiilor externe si interne.


Lapte matern produs din ...orez !
Departamentul de Agricultura al S.U.A. a aprobat, inca din anul 2008, cultivarea unor suprafete cu un soi de orez modificat genetic, care produce proteine umane. In liniste si anonimitate deplina, evitand orice dezbatere sau scandal public, autoritatile de la Washington au aprobat insamantarea a 1.300 hectare cu ciudatul soi de orez. Concernul Ventria Bioscience, care se afla in spatele obtinerii orezului viitorului, sustine ca acest soi de orez produce proteine vitale, care se gasesc in mod normal si in laptele de mama, orezul fiind perfect sigur pentru sanatatea oamenilor, neexistand riscul aparitiei unor mutatii genetice la cei care il consuma. Compania din California intentioneaza sa comercializeze orezul in toata lumea, sub forma unui produs sintetic destinat combaterii diareei cronice, afectiune care ucide anual circa 3 milioane de copii din intreaga lume.




Cubanezii invadeaza nestingheriti S.U.A.
In ultima perioada, autoritatile americane nu mai fac fata valului nesfarsit de cubanezi care incearca - si uneori reusesc - sa ajunga ilegal in Statele Unite. Pe baza unui studiu efectuat de Universitatea din Miami si dat recent publicitatii, doar in intervalul de timp 2006-2007, peste 70.000 de cubanezi au trecut in S.U.A.
Pentru autoritatile de la Washington, cifra este extrem de ingrijoratoare: ea reprezinta dublul numarului de cubanezi care si-au parasit tara incepand cu anul 1994, data la care Fidel Castro si-a deschis portile pentru toti cetatenii care doreau sa emigreze.



Inghesuiti pe ambarcatiuni artizanale din sticle de plastic, anvelope de tractor sau orice tip de barca disponibila, unii legandu-se pana si de usi din lemn, cubanezii disperati au luat cu asalt Tinutul Fagaduintei, invadand cu miile tarmurile Floridei. Daca in trecut, imigratia ilegala era declansata de factorul politic opresiv al politicii de la Havana, in prezent, saracia generalizata si foametea reprezinta cauzele exodului cubanezilor.


Petrolul irakian a fost preluat pe tacute de catre armata americana
Adevaratul motiv al invaziei din Irak, uriasele campuri petroliere din acesta tara araba, aflata in haos generalizat, au intrat in posesia trupelor americane fara ca evenimentul sa tina cap de afis in presa mondiala.
In ciuda lipsei oricarei urme de "arme nucleare" si sfidand deschis toate apelurile care cereau retragerea armatei americane dupa caderea regimului Saddam Husein, Pentagonul s-a angajat, cu de la sine putere, sa "pazeasca" rezerva nationala de petrol irakian pe o perioada nelimitata. Recent, marina militara a S.U.A. a inaugurat o instalatie la terminalul de petrol Khor al-Amaya din nordul Golfului Persic. Alaturi de terminalul petrolier de la Basra, acesta este vital pentru economia americana; singure, cele doua terminale sunt capabile sa asigure peste 10% din cererea zilnica de petrol la nivel mondial. Puse in fata faptelor, autoritatile americane sustin ca nu doresc sa pazeasca la nesfarsit terminalele, ci ar astepta, chipurile, doar momentul in care marina irakiana sa ajunga la un asemenea nivel, incat sa fie capabila sa pazeasca singura rezerva de petrol a tarii. Parca pentru a arunca gaz pe foc, cotidianul The Wall Street Journal anunta ca patrulele de coasta irakiene detin doar cateva barci mici si ruginite, iar marinarii militari irakieni s-au antrenat de-abia acum cu munitie de razboi...




A inceput razboiul cibernetic
S-a lansat, pe nestiute, cyber-razboiul. De acum, orice conflicte vor fi tratate mai intai in mediul virtual, cu consecinte devastatoare pentru realitatea cotidiana. Rusia este tara care a creat si adaptat, pentru prima data, acest tip de razboi, concretizat prin atacurile informatice asupra guvernului, politiei si sistemului bancar al Estoniei.



Atent la tot ce misca in domeniu, Beijingul a preluat rapid conducerea pe frontul informatic, Pentagonul acuzand oficial armata chineza ca intrase in calculatoarele subalternilor secretarului apararii, Robert Gates.
Constienta de handicapul sau in domeniu, aviatia militara a S.U.A. a decis sa infiinteze propriul Comandament pentru Cyberspatiu, care a devenit complet operational din luna octombrie a anului trecut. In prezent, un nucleu de 500 luptatori-informaticieni americani se chinuie sa faca fata milioanelor de hackeri din China si Rusia.


Mentorul lui Bin-Laden isi reneaga ucenicul
Clericul Salman al-Awdah, mentor, in trecut, al temutului Osama Bin-Laden, a decis sa rupa orice relatie cu fostul sau elev spiritual. In plina sarbatoare a Ramadanului, clericul al-Awdah s-a deplasat la televiziunea saudita, unde si-a exprimat nemultumirea fata de metodele alese de ucenicul sau:



"M-am saturat sa vad atatia nevinovati, copii si batrani musulmani, ucisi in numele Al-Qaeda. Nu am castigat nimic in urma distrugerii unor tari intregi precum Irakul si Afghanistanul. Pe langa necredinciosi, constat cu durere ca, in urma atentatelor din aceste tari, mor si frati musulmani de-ai nostri. Bin-Laden trebuie sa gaseasca metode mai eficiente de lupta sau sa paraseasca conducerea Al-Qaeda". Salman al-Awdah este aceeasi persoana care, alaturi de alti 25 importanti clerici musulmani, cerea, in anul 2004, ca toti insurgentii din Fallujah sa atace, fara crutare, orice american ca o "datorie de onoare si pe deplin justificata".