Coranul - ultima carte sfanta
Allah a sustinut profetii pe care i-a trimis prin miracolele pe care acestia le-au facut. In cazul lui Mahomed, Coranul a fost miracolul sau si dovada ca este un profet adevarat. Musulmanii cred ca Coranul este cuvantul lui Allah si ca nici un om nu poate inventa un text atat de perfect.Coranul are 114 capitole, numite "sura", compuse din versete; versetele sunt numerotate. Aproape toate capitolele incep cu "in numele lui Allah cel Milos si Milostiv! (bism Allah al-Rahman al-Rahim)". Coranul incepe cu sura urmatoare, care este folosita in fiecare din cele 5 rugaciuni zilnice:
Sura - 1: El - Fatiha (Inceputul)

2.Slava lui Allah, Stapanul Lumilor!
3.Cel Milos si Milostiv!
4.Stapanul Zilei de-apoi!
5.Numai Tie ne rugam si numai in Tine avem nadejde!
6.Calauzeste-ne pe noi pe calea cea dreapta;
7.Calea celor care se bucura de mila Ta! Nu calea celor asupra carora se varsa mania Ta si nici calea celor rataciti!
Coranul nu este organizat pe anumite teme. O sura tipica poate adresa teme variate ca: creatia lumii, profetii, societatea islamica, legea islamica, resposibilitatea omului in fata lui Allah. Invatatii musulmani considera ca univeralitatea si profunzimea Coranului explica forma narativa non-liniara.
Musulmanii recunosc originea divina a Bibliei, insa considera ca aceasta a fost schimbata in timp de oameni, si de aceea folosesc doar Coranul, care a fost pastrat in forma practic neschimbata de la Mahomed pana astazi. Coranul a fost revelat in peste 20 de ani, fiecare capitol fiind dictat de Mahomed (Coranul este cuvantul lui Allah iar Mahomed doar un intermdiar) si scris imediat de scribi.
In 20 de ani de la moartea profetului, aceste scrieri au fost adunate in cartea care o cunoastem astazi, de catre apropiatii profetului. Prioritatea lor a fost pastrarea textelor in forma exacta, fara a le edita sau recombina in vreun fel - de aici forma narativa dezorganizata a Coranului. Pastrarea, studierea si copierea Coranului a fost prima prioritate a invatatilor musulmani inca de la moartea profetului.
Deoarece Coranul este o continuare a cartilor evreiesti si crestine anteriare, dar si o corectare a greselilor introduse de oameni in aceste carti, multe din povestile biblice sunt repetate in Coran, inclusiv unele despre Isus, de obicei cu subtile modificari. Sau, in unele cazuri (cand e vorba de Isus) modificari importante - Coranul respinge categoric ideea ca Allah si-ar putea imparti divinitatea cu fii sau fiice. Deasemenea, in Coran se spune ca Allah isi protejeaza profetii, inclusiv in fata suferintei fizice si ca Isus a fost ridicat la cer inainte sa fie pus pe cruce.
Aceasta repetare a povestilor biblice a fost adusa ca argument pentru originea divina a Coranului, logica fiind ca daca Mahomed nu stia sa scrie sau sa citeasca, cum ar fi putut el sa cunoasca atat de bine iudaismul si crestinismul, care nu erau religiile dominante in tinutul sau natal.
Coranul este considerat a fi ultima carte sfanta, facut pentru stadiile cele mai avansate ale societatii si valabila pana la sfarsitul lumii.
In pofida pastrarii textului in mod exact, timp de cateva secole scrierea s-a facut doar cu consoane (conform standardelor vremii). Adaugarea a diferite vocale la aceste consoane produce, ocazional, diferite cuvinte si de aici diferite interpretari ale Coranului.
Coranul este principala sursa care stabileste legea, morala si teologia islamica. In anumite cazuri insa, Coranul nu da destule detalii - spre exemplu in cazul rugaciunii. De aceea, el este completat de exemplul dat de Mahomed - ce se stie ca a zis sau a facut el (Hadith). Hadith insa, spre deosebire de Coran, nu a fost scris si a circulat sub forma orala timp de doua secole.
In secolul 9, autoritatile islamice au incercat sa redea autenticitatea Hatithului. Acesta a fost studiat intens, unele lucruri au fost respinse ca neautentice, iar altele admise.
Se considera ca prin traducere din araba, Coranul isi pierde din inteles si profunzime. Traducerile sunt doar aproximatii ale textului in araba, care este cuvantul lui Allah.
Islamul.
Islamul
este una dintre cele trei mari religii monoteiste (alaturi de
crestinism si iudaism). In araba, 'islam' inseamna 'supunere' - supunere
fata de Allah. Cuvantul 'Allah' se refera la acelasi Dumnezeu al
evreilor si crestinilor. A spune ca 'Allah' este Dumnezeul arabilor este
echivalent cu a spune ca 'God' este Dumnezeul Americanilor. Totusi,
musulmanii - chiar daca nu vorbesc araba - prefera sa foloseasca
cuvantul 'Allah' (doar islamul folosind acest termen).Islamul are ca invatatura de baza existenta unui singur Dumnezeu atotputernic care a creat lumea, deosebindu-se de crestinism si de religia arabilor dinaintea aparitiei islamului prin monoteismul sau strict (Allah nu poate avea fii sau fiice).
Islamul a aparut in peninsula Arabica in secolul VII si in doua secole s-a raspandit in Africa de Nord, Spania, Siria, Persia si India. In secolele urmatoare, islamul se raspandeste in Balcani, Arica sub-sahariana si Asia. Unul din motivele cresterii rapide a islamului il reprezinta doctrina islamica: islamul este o religie deschisa tuturor, toti musulmanii apartin unei comunitati care nu face distinctie de rasa, nationalitate etc. Declaratia de credinta a unei persoane este suficienta pentru convertirea la islam, si aceasta nu trebuie confirmata de autoritati religioase. Astazi, peste 1 miliard de oameni sunt musulmani iar tara cu cea mai mare populatie musulmana este Indonezia.
Este important sa realizam ca islamul este o religie dinamica si in rapida crestere, raspandita in zone geografice si tari cat se poate de variate ca Nigeria, Filipine, Arabia Saudita, SUA , Franta, Albania, Afghanistan etc si ca felul in care musulmanii isi exprima credinta variaza enorm.

Islamul invata ca Isus a fost un profet trimis de Allah, insa crestinii de mai tarziu au distorsionat mesajul lui si l-au transformat in "fiul lui Dumnezeu". Prin urmare, islamul are ca misiune restaurarea credintei monoteiste (distorsionata in timp) si completarea acesteia pentru a se potrivi schimbarilor survenite in societatea umana.
Islamul considera ca legea lui Moise era potrivita pentru timpul sau, Isus a completat-o, dand importanta spiritualitatii mai mult decat ritualului, iar in cele din urma legea islamica (sharia) a fost data de Allah pentru a servi nevoilor umanitatii in stadiile sale cele mai dezvoltate.
Profetul Mohamet.

La 40 de ani, Mahomed are o revelatie descrisa in felul urmator: in timp ce medita intr-o pestera un inger i-a aparut in fata si i-a spus: "Citeste". Profetul s-a speriat foarte tare de ce i s-a intamplat (el nu stia sa scrie si sa citeasca) si s-a intors acasa si i-a povestit sotiei sale ciudata intamplare. Mahomed incepe sa predice, intai in familie si printre cunostinte, apoi publicului larg. La inceput el este ignorat de majoritatea oamenilor, iar mai apoi ridicularizat. Totusi, el reuseste sa atraga din ce in ce mai multi converti la noua sa religie.
Cu fiecare an care trecea, noi capitole erau revelate din Coran. Pe masura ce numarul celor ce il urmau crestea, Mahomed devine o amenintare la adresa conducatorilor societatii sale si este persecutat, alturi de cei care il urmau. Un timp s-a bucurat de protectia unchiului sau Abu Talib, dar dupa moartea acestuia Mahomed este nevoit sa isi paraseasca orasul natal si sa mearga cu un grup de musulmani devotati in orasul Yatrib in 622, unde fusese invitat de doua triburi rivale, care acceptasera sa-l recunoasca ca profet si se asteptau ca el sa le arbitreze disputele. Acest eveniment se numeste Hejira si marcheza inceputul anului Islamic. Hejira inseamna in araba "emigrare". Numele orasului este schimbat in Medina ('Orasul Profetului').
Mahomed devine conducatorul orasului si in scurt timp Medina devine capitala primului stat islamic. Acest stat este imediat atacat de vecinii mai puternici din Mecca, insa Mahomed resuseste sa castige cateva batalii importante, asigurand securitatea statului sau. Acesta continua sa sa se extinda si in cele din urma Mahomed cucereste Meca fara varsare de sange in 630. In tot acest timp, versete din Coran continua sa ii fie revelate, fiind scrise si pastrate cu exactitate. Mahomed a murit la 63 de ani, in 632. La moartea sa, toata peninsula Arabica era unita pentru prima data in istorie, in noul stat islamic.
Biografiile lui Mahomed subliniaza umanitatea sa. Ca toti profetii dinaintea lui, Mahomed a fost un om obisnuit din multe puncte de vedere, insa el a fost sustinut de Allah din mai multe puncte de vedere. Spre exemplu, desi Mahomed a facut greseli ca orice om, Allah l-a ajutat sa nu pacatuiasca niciodata. Deasemenea, Allah l-a ajutat sa-si corecteze greselile si erorile de judecata, astfel incat viata sa serveste ca model pentru toti musulmanii
Cand profetul Mahomed a murit, el a lasat atat o religie cat si un stat islamic in peninsula Araba cu aproximativ de 100,000 de locuitori. Alegerea noului conducator al statului a creat o diviziune in randurile musulmanilor - prima din multe ce vor urma in istoria islamului. Un grup l-a ales pe Abu Bakr, un apropiat al profetului ca nou Calif (conducator al musulmanilor). Un alt grup insa credea ca Ali, ruda a profetului, ar fi trebuit sa fie Calif, deoarece doar cei din familia profetului sunt destinati sa conduca.
In cele din urma, fiul lui Mu'awiya ajunge Calif si isi consolideaza puterea intr-o batalie impotriva fiului cel mic al lui Ali, in care acesta din urma conduce o armata mult mai mica si moare vitejeste. Datorita acestor dispute politice, schisma devine permanenta (si de mara importanta in istoria islamului), iar grupul care recunoaste conducatorii islamului pe linie ereditara in familia profetului ajunge sa fie numit Shia (insemnand cei ce il urmeaza pe Ali). Shiatii sunt condusi de un Imam din famila profetului, in loc de calif, pana in secolul al 9-lea.
Dupa ce al doisprezecela Imam dispare fara urma, conducatorul Shiatilor este ales de un consiliu si numit Aytollah. Islamul Sunni continua sa se extinda din Spania pana in India in timpul dinastiei Ummayazilor (fondata de Mu'awiya). Astazi exista aproape un miliard de musulmani in Indonezia, India, Asia Centrala, Peninsula Arabica si Africa, dintre care 90% sunt sunni. Iranul si Iraqul au populatie majoritara shiata.