sâmbătă, 2 octombrie 2010

bdm: bdm: bdm: bdm: bdm: bdm#links

Cancerul mamal este o boala foarte cruda,foarte dureroasa pt omul care se zbate pt a trai si pentru familia lui.Sa spunem ca din 20 femei 15 mor de cancerul mamal.Cauzele boli sunt urmatoarele. Cauza exacta a cancerului mamar este necunoscuta. Hormonii feminini si varsta inaintata joaca un rol in determinarea cancerului mamar. Cancerul mamar este o boala frecventa la femeile in varsta de peste 50 de ani. Riscul de cancer mamar la femeile intre 30 si 40 de ani este de aproximativ 1 la 250 de femei, in timp ce pentru femeile intre 40 si 50 de ani este de 1 la 70.
Simtomele.Simtomele care apar la aceasta boala sunt.
Simptomele cancerului mamar includ:
- un nodul la nivelul sanului sau axilei aparut de curand
- modificarea marimii sau formei sanului
- modificarea pielii de pe sani, cum ar fi o cuta sau o pata
- scurgeri sau sangerari la nivelul mamelonului care apar la strangerea acestuia
- modificari ale mamelonului, cum ar fi retractia sau inversia
- cruste la nivelul mamelonului
- modificari de culoare sau textura a pielii de pe san sau o culoare mai inchisa in jurul mamelonului
- un nodul la nivelul sanilor la barbati. Cancerul mamar in stadiu incipient este adesea depistat printr-o mamografie, inainte de a fi aparut orice fel de simptome. Cel mai frecvent simptom este nodulul mamar nedureros. Cu toate acestea, nodulii mamari din cancerul mamar pot fi, de asemenea, durerosi.Mecanismele lui fiziopatogenetic se descriu cam asa. Cancerul mamar consta in cresterea anormala a celulelor de pe marginea ductelor si lobulilor unui san. Cancerul mamar este clasificat in functie de aspectul microscopic al celulor canceroase.
Stadiile indica raspandirea cancerului in interiorul sanului, in tesuturile invecinate si in alte organe. Medicii specialisti determina stadiul cancerului mamar cu ajutorul informatiilor furnizate de anumite teste, cum ar fi biopsia ganglionilor axilari, analize sangvine, scintigrafia osoasa si radiografii. Stadiul cancerului este unul dintre cei mai importanti factori in functie de care se decide tratamentul optim.Factori de risc care produc ca aceasta boala sa intra in mecanismele ei sunT. Sus
Riscul de cancer mamar creste odata cu varsta:
- aceasta boala este rara la femeile mai tinere de 35 de ani;
- toate femeile de 40 si peste 40 de ani au risc pentru cancer mamar;
- cele mai multe cazuri apar la femei in varsta de peste 50 de ani;
- riscul de cancer mamar este crescut la femeile de peste 60 de ani.

Cancerul mamar este mai frecvent la femeile albe fata de cele negre, hispanice sau asiatice.
Desi exista cazuri de cancer mamar si la barbati, 99% din cazuri apar la femei.

Antecedente personale de cancer mamar – Femeile care au avut cancer mamar la unul dintre sani are un risc crescut de a dezvolta un al doilea sau un nou cancer. Cancerul mamar poate recidiva la nivelul aceluiasi san, in celalalt san sau in alte zone ale organismului, cum ar fi plamanii, ficatul, creierul sau oasele.

Istoricul familial – Riscul unei femei pentru cancer mamar este crescut daca mama, sora, fiica sau 2 sau mai multe rude apropiate, cum ar fi verisoarii, au antecedente de cancer mamar, in special daca au fost diagnosticate inaintea varstei de 50 de ani.
Femeile care mostenesc anumite mutatii genetice la nivelul genelor BRCA1 si BRCA2 au un risc mult mai mare de a face cancer mamar. Rudele pacientilor cu cancer mamar, care poarta de asemenea, aceste modificari au risc mai mare de a dezvolta, cancer mamar, colonic sau ovarian. Cu toate acestea, cele mai multe femei care au o istorie familiala de cancer mamar, nu au aceste modificari la nivelul genelor BRCA.

Mutatiile genelor BRCA1 si BRCA2 sunt mult mai frecvente in anumite grupuri etnice, cum ar fi evreii Ashkenazi.
Testele genetice sunt disponibile pentru determinarea mutatiilor genetice mult timp inainte de depistarea cancerului mamar. In familiile in care exista multe femei cu antecedente de cancer mamar, testele genetice confirma sau infirma prezenta mutatiilor genetice cunoscute a creste susceptibilitatea pentru cancer mamar. Medicii specialisti sugereaza diferite moduri de prevenire sau de amanare a debutului sau de depistare precoce a cancerului mamar in cazurile femeilor cu mutatii genetice.

Modificari la nivelul sanilor – Odata diagnosticata hiperplazia atipica sau carcinom lobular in situ sau dupa 2 sau mai multe biopsii pentru anumite afectiuni necanceroase, riscul de cancer mamar creste.

Alti factori care cresc riscul de cancer mamar includ:

- radioterapia – Femeile ai caror sani au fost expusi la varste tinere la cantitati semnificative de radiatii la nivelul sanilor, in special cele tratate pentru limfomul Hodgkin, au un risc crescut pentru cancer mamar. Studiile arata ca, cu cat femeia este mai tanara cand face radioterapie, cu atat riscul de cancer mamar este mai crescut.
- varsta inaintata la nasterea primului copil – Femeile care nasc primul copil dupa varsta de 30 de ani au risc mai crescut de a face cancer mamar fata de cele care au primul copil inainte de 30 de ani.
- hormonii - Studiile de specialitate sugereaza ca terapia de substitutie hormonala facuta mai mult de 4 ani creste riscul de cancer mamar. Riscul creste in timpul terapiei si isi revine la normal dupa ce terapia este intrerupta. Varsta primei menstruatii mai mica de 12 ani si debutul menopauzei dupa varsta de 55 de ani cresc riscul de cancer mamar.
- dieta si stilul de viata au fost studiati ca factori de risc - Cresterea in greutate dupa menopauza, in special dupa menopauza naturala sau dupa varsta de 60 de ani, poate creste riscul de cancer mamar.

Studiile au aratat ca femeile care au o dieta bogata in grasimi sunt mai susceptibile de a face cancer mamar fata de cele cu o dieta saraca in grasimi.
Studiile sugereaza ca, consumul de bauturi alcoolice creste usor riscul pentru cancer mamar.
Daca simtiti aceste dureri ce sunt scrise mai sus atunti mergeti la medicul de specialitate. Simptomele unei afectiuni mamare care necesita evaluarea unui medic specialist sunt:
- un nodul la nivelul sanului sau axilei aparut de curand
- o modificare a marimii sau formei sanului
- o modificare a pielii de pe sani, cum ar fi o cuta sau o pata
- scurgeri sau sangerari la nivelul mamelonului care apar la strangerea acestuia
- modificari ale mamelonului, cum ar fi retractia sau inversia
- cruste la nivelul mamelonului
- modificari de culoare sau textura a pielii de pe san sau o culoare mai inchisa in jurul mamelonului
- un nodul la nivelul sanilor la barbati.
Mamografiile se fac de obicei la radiologi. In cazul in care sunt necesare evaluari suplimentare, se recomanda consultul unui chirurg generalist sau chirurg specializat pe zona sanului.
Cancerul mamar este tratat de chirurg, medicul oncolog si medicul radioterapeut.
Atunci cand este suspectat un cancer mamar, se face biopsia unei bucati de tesut pentru confirmarea diagnosticului. Obtinerea mostrei de tesut pentru biopsie se poate face fie printr-un ac introdus la nivelul nodulului sau zonei care are un aspect suspect la mamografie, fie prin extirparea chirurgicala a intregii arii suspecte. Mostra de tesut va fi analizata microscopic de un medic anatomopatolog.

Cu cat este depistat mai precoce cancerul mamar, cu atat este mai usor de tratat si cu sanse de reusita mai mari.
Cele mai comune metode de depistare a cancerului mamar includ:

Mamografia – Mamografia este o radiografie mamara care poate adesea depista tumori care sunt prea mici pentru a putea fi palpate de medic. Medicii specialisti pot recomanda repetarea regulata a mamografiei, in special in cazul femeilor cu factori de risc pentru cancer mamar. Utilitatea mamografiei variaza in functie de varsta. Acest fapt este dezbatut in continuare de catre experti.

Examinarea clinica a sanilor – Aceasta consta in examinarea (inspectia, palparea) atenta a sanului si a axielei pentru depistarea unor noduli sau altor formatiuni anormale.

Autoexaminarea sanilor – Aceasta este o procedura simpla pentru detectarea nodulilor mamari. Medicii specialisti se contrazic in ceea ce priveste necesitatea examinarii sanilor de catre femeile insasi. Studiile au esuat in a arata scaderea numarului de decese prin cancer mamar cu ajutorul acestei metode. Din acest motiv, nu se recomanda inlocuirea examinarii clinice a sanilor de catre un medic si a mamografiei de catre aceasta metoda.

RMN san – RMN (rezonanta magnetica nucleara) este mult mai sensibila fata de mamografie in detectarea tumorilor la femeile care au un istoric familial de cancere mamare semnificativ.
Investigatiile se fac.1ecografia mamara.
2.Rezonanta magnetica nucleara(RMN)
3.biopsia mamara.
In cazul in care se suspicioneaza un cancer mamar, testele ulterioare includ:
- mamografia - in cazul in care nu a fost deja facuta;
- ecografia mamara – se recomanda in cazul in care examinarea clinica sau mamografia depisteaza un nodul mamar. Ecografia mamara este folosita pentru localizarea anomaliilor, incluzand nodulii. Este adesea folosita pentru diferentierea nodulilor solizi de "nodulii" plini cu lichid (chiste);
- rezonanta magnetica nucleara (RMN)- a� sanului este uneori folosita pentru localizarea anomaliilor, determinate de cancerul mamar. Este adesea folosita pentru diferentierea nodulilor solizi de "nodulii" plini cu lichid (chiste)
- biopsia mamara – In cazul in care este depistat un nodul mamar, se extirpa o mica portiune din el pentru a fi analizat microscopic pentru a se cauta prezenta celulelor canceroase. Biopsia se realizeaza prin introducerea la nivelul nodulului a unui mic ac cu care se preleva tesut.
Testele care pot fi facute asupra celulelor canceroase includ:
- statusul receptorilor estrogenului si progesteronului – Estrogenul si progesteronul stimuleaza cresterea celulelor mamare normale si a unor celule canceroase mamare. Receptorii acestor hormoni pot regla cresterea celulelor canceroase
- statusul receptorilor HER-2 – HER-2/neu este o proteina care regleaza cresterea unor anumitor tipuri de celule canceroase mamare;
- hemoleucograma (numararea completa a tuturor tipurilor de celule sangvine) care ofera informatii importante despre celulele sangvine, incluzand globulele rosii (hematii), globulele albe (leucocite) si plachetele sangvine (trombocite);
- analize biochimice sangvine care masoara nivelurile sangvine ale anumitor substante (cum ar fi transaminazele hepatice);
- radiografia toracica care prezinta o imagine a organelor din interiorul toracelui, incluzand inima si plamanii, vasele sangvine si diafragma (muschiul care separa toracele de abdomen).

Aproximativ 25% din femeile cu cancer mamar prezinta o supraexpresie (o cantitate mare) a acestei proteine care stimuleaza cresterea celulelor canceroasa.
Daca sunteti diagnosticata cu cancerul mamar cu metastaza atunti doctorul va trimite la computer tomografic.computer tomografia care reda imagini detaliate ale organelor si structurilor din torace, abdomen si pelvis;;
- scintigrafia osoasa pentru a depista metastazele osoase;
- computer tomografia sau RMN cerebral pentru depistarea metastazelor cerebrale Tratament - Generalitati Tratament - GeneralitatiSusTipurile de tratament pentru cancerul mamar sunt:
1. Extirparea chirurgicala - procedeele de extirpare sunt:
- extirparea nodulului cu pastrarea intacta a sanului
- extirparea intregului san (mastectomie)
2. Radioterapia
3. Chimioterapia
4. Terapia hormonala cu Tamoxifen sau un inhibitor de aromataza
5. Terapia biologica cu anticorpi monoclonali care blocheaza proteina HER-2 (aceasta terapie este uneori folosita in tratamentul cancerului mamar care a metastazat in alte zone ale organismului).

Tratamentul este de obicei chirurgical, medicamentos si radioterapeutic. Decizia asupra metodei de tratament se bazeaza pe o combinatie de factori care includ informatii specifice despre cancer, preferintele bolnavului si starea de sanatate a acestuia.


Atunci cand se decide metoda de tratament, medicul si pacienta trebuie sa tina cont de urmatoarele:
- marimea si localizarea cancerului mamar;
- aspectul microscopic al celulelor canceroase;
- raspunsul cancerului la actiunea hormonala;
- existenta sau nu a celulelor canceroase in ganglionii axilari palpabili.

Medicul trebuie sa tina cont si de preferintele personale si de starea de sanatate ale bolnavelor, incluzand:
- dorinta de pastrare a sanului;
- istoria familiala si personala de cancer mamar;
- alte afectiuni coexistente.

Multe femei cu cancer mamar necesita extirparea completa a sanului afectat. Poate fi necesara si extirparea unora sau tuturor ganglionilor axilari. Chiar si daca este extirpata intreaga zona afectata vizibila intraoperator, este necesara si radioterapia. Se pot recomanda de asemenea chimioterapie si terapie hormonala. Aceste doua metode de tratament se pot recomanda inainte de interventia chirurgicala pentru a se incerca micsorarea dimensiunilor cancerului. In aceasta situatie se numesc terapii neoadjuvante.Va rog daca ati avut o asemenea boala si vati vindecat va astept cu mare drag sami lasati un mesaz. Va Multumesc. Cu Respest Birta Daniel Mihai.

vineri, 1 octombrie 2010

bdm: bdm: bdm: bdm: bdm#links

Actualiza starea dvs. de a lupta împotriva cancerului mamar Octombrie este Breast Cancer Awareness Luna. Şi este o boala stiu prea bine . În 1992 , am fost diagnosticat cu cancer de sân - zile după ce am început ca CEO la concertul ultima mea la Autodesk . Mă simt norocos să fiu aici partajare acest lucru cu tine azi . Dar multe femei nu sunt atât de norocoşi . Efectele acestei boli are pe cei diagnosticati sunt devastatoare . Este o experienţă oribil , intestin - agăţare , fizic si emotional . Şi suntem pierde încă luptă . Cancerul de san afecteaza 1,300,000 femei în fiecare an - mult prea multe mame , bunici , surori , veri , matusi , prieteni şi co- lucrătorilor . De aceea, în această lună , Yahoo se implica . Unele companii vă permit să trimiteţi în topuri iaurt pentru donaţii sau cere să contribuie la casa de marcat ( toate eforturile vrednic ) , dar am vrut sa facem ceva numai Yahoo! poate . Deci, suntem echipa cu National Breast Cancer Foundation ( NBCF ) . Pentru fiecare persoană care actualizări de statutul lor roz panglică pe Yahoo Shine Yahoo Mail şi în această lună , vom dona $ 1 pentru a NBCF ( până la 50.000 dolari ) . Donaţiile vor merge spre mamografii gratuite pentru femei neasigurate , în speranţa că acestea pot beneficia de diagnosticul precoce şi tratamentul cum am facut-o. Este un mod simplu de sensibilizare şi abilitarea comunităţii noastre de utilizatori pentru a face un impact pozitiv în lupta împotriva cancerului de sân . Daca Veti un Comentariu Lasatil pe blogul meu.Va Multumesc

joi, 30 septembrie 2010

bdm: bdm: bdm: bdm: bdm#links

MUNTII SEMENICULUI

Muntii Semenic fac parte din grupul muntos al Muntilor Banatului apartinand de lantul muntos al Carpatilor Occidentali. Pozitia lor deosebita - se ridica brusc si domina cu cei doar 1445 metri altitudine împrejurimile - le-a conferit denumirea de "acoperisul Banatului", desi nu constituie nici pe departe cel mai înalt masiv muntos al acestei parti a tarii.
Situat în sud-vestul României, accesul cu masina pe Semenic este facil. Turistul poate alege între doua cai de acces: Resita - Cuptoare - Valiug (Franzdorf) - Pasul Prislop - Semenic; sau Caransebes - Slatina Timis - Brebu Nou (Weidental)- Trei Ape - Pasul Prislop - Semenic.Distanta este aproximativ aceeasi. Trebuie mentionat faptul ca în timpul iernii se prefera varianta prin Resita. Ultima portiune a drumului de acces (Pasul Prislop - Semenic - 8 km) parcurge o diferenta de altitudine de 400 m.
Vârfurile masivului formeaza un triunghi: Semenic (1445 m), Piatra Goznei (1447 m) si Nedeia (1439m), astfel încât de pe oricare dintre ele se pot vedea celelalte doua.
Platoul imita pasunile alpine, cu suprafete mari de iarba si în rest vegetatie putina. La marginea platoului începe padurea mixta, bradul, fagul, molidul crescând împreuna. Aici sunt localizate si izvoarele râurilor ce izvorasc din Muntii Semenicului: Bârzava, Nera si Timis. Timisul se formeaza din trei afluenti, si anume pârâurile: Molid (Gradistea), Semenic si Brebu. Aici, la izvorul geografic al Timisului, se afla lacul de acumulare "Trei Ape".

Apele care izvorasc în masivul Semenic au fost conectate înca din secolul al XIX-lea prin intermediul unor canale într-o retea hidrografica. Respectivele canale mai exista si astazi, unele dintre ele fiind înca functionale. În 1909 s-a construit lânga Valiug digul care a format lacul de acumulare Breazova, unul dintre primele de acest gen din România. În 1947 s-a început amenajarea lacului "Gozna", iar câtiva ani mai târziu s-a amenajat lacul "Trei Ape", digul fiind asezat la confluenta celor trei pârâiase.
Muntele Semenic, desi nu este înalt, se caracterizeaza printr-o abundenta deosebita în zapada. Din punct de vedere statistic aici exista un strat compact de zapada timp de 6,5 luni pe an, iar grosimea stratului se mentine 3-4 luni pe an la peste 1 m, chiar si în iernile mai sarace în zapada.
Cu toate acestea clima este blânda si usor suportabila, chiar si pentru copii mici. În timpul iernii temperaturile se situeaza între -25°C pâna la +6°C, vara între +10°C si +25°C.
Datorita proprietatilor descrise mai sus (multa zapada, clima blânda, acces facil, posibilitati de drumetie si excursie), Semenicul constituie un îndragit obiectiv turistic atât pentru sejururi cât si pentru excursii.
Exista diferite posibilitati de cazare: cabane, hoteluri, vile. Complexul de vile BIRTA constituie, datorita investitiilor substantiale efectuate, cea mai moderna baza de cazare, nu numai din aceasta zona, ci si din întreaga tara, el oferind sejururi la standarde vest-europene chiar si celor mai pretentiosi turisti.




Muntele Semenic . o oaza de sănătate

Conform statisticii elaborate de Organizaţia Mondiala a Sănătăţii, aflăm ca peste 80 % din români acuză efectele cronice ale stresului. Mai pe inţelesul tuturor, patru cincimi, adica vreo 16 milioane şi ceva din populaţia ţării, este efectiv cu nervii la pământ. Pentru că, zice un oracol din zilele noastre "abia atunci, când pe pamânt va fi disparut şi ultimul fir de iarbă iar apa va deveni un obiect de lux, omul îsi va da seamă ca nu poate mânca banii...".

Se spune că după ce Dumnezeu a săvârşit Terra noastră şi a împărţit pământul la toate popoarele lumii, i-ar fi uitat pe bănăţeni, aflaţi undeva la o margine de ţară. Când aceştia s-au dus cu jalbă la proţap, Dumnezeu le-ar fi zis : Impărţirea fiind deja făcută, nici chiar eu nu mai pot să schimb ceva ! Dar, ca să vedeţi că n-am vrut să vă nedreptăţesc am să vă dau bucată de pământ pe care mi-am oprit-o mie (în timpurile acelea Dumnezeu mai umbla pe pământ !). Şi le dărui Munţii Semenicului ..... .

Din care unii oameni de bine înceracă cu succes să facă raiul de pe pământ.

Un grup de motociclişti canadieni şi elveţieni, exact cei care în ţara lor dispun de intinse spaţii muntoase şi de zăpada veşnica, au vizitat Muntele Semenic, fiind cazaţi la Complexul BIRTA din aceasta staţiune montana. Dupa prima noapte de dormit pe saltele cu perna pe apă (Birta Group fiind singura firma din România care dispune de astfel de utilităţi hoteliere), turiştii au afirmat că în acest vârf de munte, natura, covârşitor de frumoasa, aminteşte parcă de facerea lumii ... .Afirmaţia a venit din partea unui grup de 4 femei şi 6 barbaţi care erau de doua luni pe drum, cu motociclete, strabatând între 600 şi 800 km pe zi. Majoritatea traseelor o formau drumurile de ţara, neasfaltate, acţiunea şi scopul fiind de «off road».

Buna dispoziţie şi vioiciunea acestor calatori veniţi de pe alte continente şi ţări, vizibila la micul dejun vegetarian consumat la primele ore dupa rasaritul soarelui, dupa doar 6 ore de somn pe Muntele Semenic a surprins gazdele, mai ales ca somnul a fost precedat de o cina consistenţa, care s-a întins pe parcursul a peste 4 ore, caracteristica foamei de lup dupa o zi de alergătură pe drumurile desfundate ale României mioritice. Spre mirarea dar şi bucuria bucatarilor care au lucrat ca pe banda rulanta dar şi-au văzut munca preţuită şi spre disperarea gazdelor, obişnuiţi ca masa principala trebuie musai să fie cea de prânz, ingrijoraţi de eventualele efecte secundare ale orgiei culinare. Dar, spre satisfacţia tuturor, nimic din mahmureala tipica dupa o cina grea, prelungita, oaspeţii spunând ca au avut o noapte fara vise.

Mergând pe firul acestor impresii, care nu sunt singulare la Complexul BIRTA de pe Muntele Semenic, s-a intrat "în substanţa", cu scopul de a se descoperi daca efectul reconfortant de excepţie se datoreaza în exclusivitate unui antic miracol al dormitului pe saltele cu apa, încălzite prin energii naturale sau convenţionale (v. şi http.//www.turismromania.ro/pataparo.html ) sau are şi alte explicaţii. Cercetând mai adînc, am aflat că Muntele Semenic, este din timpurile imemorabile cunoscut ca generator de energie şi sanatate prin însaşi configuraţia sa naturala . imense paduri de brad, pin şi molid.

A nu se uita că la doar câteva minute de mers pe jos, în Munţii Semenicului se află cea mai mare rezervaţie de fag din Europa ! Pomii seculari au fost deja obiectul unor studii pertinente ale ecrcetătorilor germani, francezi şi italieni.

În timpul ascensiunii muntelui, cu maşina sau pe jos, se poate observa că în atmosfera pluteşte o ceată, dând călătorului senzaţia că pluteşte prin nori. Acest fenomen dovedeşte de fapt existenţa în atmosfera a uleiurilor volatile eliberate în cantităţi uriaşe la altitudini de peste 1200 m, dar acoperite de pinacee. Uleiurile degajate in aer sunt cunoscute sub denumirea de AEROSOLI, ele reprezentând de fapt un imens sanatoriu naturist, indicat în tratamente fără pastile, tratament benefic pentru cei sensibili la răceala şi dătător de sănătate pentru cei cu afecţiuni respiratorii. Şi nu numai!

Aerosolii au efecte miraculoase asupra persoanelor stresate, surmenate intelectual, ele fiind benefice in afecţiuni tipice managerilor si oamenilor de afaceri. Aerosolii acţionează pozitiv şi asupra persoanelor suferinde de rinite, sinuzite, amigdalite. Iar exemplele ar putea continua..

Medicamentul miraculos este ALTITUDINEA, prin simpla urcare a muntelui realizându-se acţiunea vindecătoare, terapeutica asupra corpului uman.
Astfel, la altitudinea de 300-800 m peste nivelul mării (blândul climat de deal), efectul este liniştitor, recomandat celor care au insomnii, sufera de acuta nervozitate sau celor care acuza gastrite hiperacide şi ulcer (boli cunoscute cu un pregnant substrat nervos). Practic, ieşind din Reşiţa (de la altitudinea de 230 m), păşind în prima localitate, Cuptoare, situata la peste 300 m altitudine, începe o cura de sănătate pentru corpul şi sufletul turistului montan. Intre 600 şi 1200 m, deci incepând cu parcurgerea porţiunii de drum de la Văliug şi pâna la Pasul Prislop, întâlnim climatul subalpin, recomandat persoanelor astenice, epuizate, care au nevoie de o revigorare rapida. Climatul este recomandat şi anemicilor, hipertensivilor dar în mod special celor astmatici, contraindicaţii fiind doar în cazul celor cu afecţiuni cardiace grave sau persoanelor cu manifestari febrile.
In sfîrşit, între 1200-1800 m altitudine întalnim climatul alpin aspru, indicat persoanelor având afecţiuni acute, tratament excepţional pentru persoane anemice, astenice sau suferinzilor de infecţii pulmonare recidivante. Este zona de la care se poate observa efectul de fortificare, recomandat sportivilor de performanţa sau celor care vor să obţină mai mult pentru propria lor sănătate.Altitudinea ca agent terapeutic este influenţată de numeroase elemente naturale: astfel, aromele muntelui, de fapt rezultatul "respiratiei" plantelor, care în acest mod elibereaza secreţii, au efectul de combatere, în anumite condiţii chiar de neutralizare a bacteriilor, viruşilor, ciupercilor parazite. Aceleaşi arome stimuleaza sistemul nostru de imunitate, întărirea căruia se realizeaza prin ionii negativi şi inhalarea oxigenului mai pur decât cel din zonele joase sau citadine. Deasemeni, se produce o echilibrare endocrina, ceea ce în mod spontan duce la o buna dipoziţie şi implicit la creşterea apetitului sexual, prin efectul afrodisiac natural.

Alţi factori benefici sunt lumina, silentiozitatea locului, puritatea aerului. Plimbările diurne sau nocturne pe Muntele Semenic, departe de tumultul civilizaţiei, la adăpost de nebunia şi nocivitatea marilor aglomerari urbane, au efectul unor dusuri de lumina (Light therapy) care se realizează asupra terminaţiilor nervoase fotosensibile, instalate pe pielea umana. Tratamentul în sine, în speţa destul de nou printre hotelierii din ţară, este cunoscut şi sub denumirea de chromotherapie, efectuat în toate culoruile curcubeului, pe cale naturală sau prin sauna disponibila la Complexul BIRTA de pe Muntele Semenic. Liniştea, care îmbie la somn odihnitor, regleaza procesele mentale, estompeaza emoţiile.

Despre persistenta bronzului de munte nu mai trebuie insistat, se ştie că acesta este nu doar benefic, ci, estetic privind, mai profund şi mai pertinent, în speţa de durată. Să nu uităm că pe lânga efectele terapeutice, Muntele Semenic încânta ochiul şi bucură sufletul, având un rol extraordinar în a-i face pe oameni mai buni, mai performanţi, mai întelepţi, în esenţa mai aproape de Dumnezeu.

Pentru cei ce vor măcar pentru o zi să se deconecteze de la grijile citadine şi tumultul modern, pentru cei ce vor sa-şi reîncarce bateriile, este suficienta o simplă călătorie pe Muntele Semenic.
Semenic, judetul Caras Severin
Statiunea turistica Semenic este situata in muntii cu acelasi nume. Muntii Semenicului reprezinta cea mai importanta subunitate a Muntilor Banatului. Fac parte din grupa sudica a Carpatilor Occidentali, culminand cu virful Piatra Goznei (1447 metri) si virful Semenic (1445 metri).

Complexul turistic se gaseste la peste 1400 m altitudine, intre virfurile Piatra Goznei si Semenic.

Cu toate acestea clima este blanda si usor suportabila, chiar si pentru copii mici. In timpul iernii temperaturile se situeaza intre -25 grC pana la +6 grC, vara intre +10 grC si +25 grC.

Pentru a ajunge in statiune turistul poate alege intre doua cai de acces. Prima prin Resita - Cuptoare - Valiug (Franzdorf) - Pasul Prislop - Semenic, iar a doua prin Caransebes - Slatina Timis - Brebu Nou (Weidental) - Trei Ape - Pasul Prislop - Semenic. In timpul iernii este de preferat sa fie folosita varianta prin Resita.

In situatia in care avem informatii, in partea stanga a prezentarii gasesti:

agentii de turism din Semenic
hoteluri, pensiuni, vile, moteluri, cabane, camping din Semenic
oferte de cazare si sejururi, excursii si circuite, transport, rent a car in Semenic
restaurante, pizzerii, fast food, cofetarii, catering din Semenic
baruri, cluburi, discoteci, night club-uri, cafenele din Semenic
oferte de craciun, revelion si ski in Semenic Deşi Munţii Semenic nu sunt inalţi, natura peisajului deosebit de expresivă şi originală, numeroase obiective turistice, diversitatea atracţiilor şi condiţiilor de confort, pentru vizitatorii şi iubitorii drumeţiei fac din ei o regiune de excepţie in cadrul spaţiului geografic al Carpaţilor Româneşti. Munţii Semenic concurează numeroase masive carpatice cu medii de 1800-1900 m.

Munţii Semenicului fac parte din grupa sudică a Carpaţilor Occidentali, culminând cu Vârful Piatra Goznei (1447 m) şi Vârful Semenic (1445 m) şi reprezintă un important nod hidrografic – „castelul de apă al Banatului” – din care izvorăsc Timişul, Nera, Bârzava etc.

Desfăşuraţi ca o dorsală orientată de la nord-nord-est catre sud-sud-vest, Munţii Semenic prin infăţişare altitudine şi masivitate reprezintă cea mai importantă subunitate din regiunea montană a Banatului, având interfluvii inalte cu infăţişări de poduri largi şi foarte puţin vălurite, păstrând forme de relief cu aspect ruiniform (câteva vârfuri slab conturate şi inecate in blocuri de rocă degradată), generate de procese inghet-dezghet, acţiunea zăpezii şi a ploilor.

2. Poziţia geografică, trăsăturile de ansambluşi limitele Munţilor Semenic

Marcând nucleul orogenului regional, Masivul Semenic se află incadrat pe trei laturi de arii depresionare si culoare tectonice adânci. Numai la margina de vest, la contactul cu Munţii Aninei, unde văile Bârzava si Poneasca au trasee de sens opus, se remarcă o notă de discontinuitate geomorfologică mai limitată, uneori cu evidente caractere de tranziţie.

Flancarea lui periferică de trepte când mai largi şi cu denivelări ponderate, când mai înguste şi cu sectoare de abrupturi I-au conturat, împreună cu arealele joase, inconjurătoare, aspectul de bloc basculat de tip horst, imprimând fizionomiei de ansamblu înfăţişarea de masiv montan, cu toate că înălţimile sale maxime nu ating valoarea de 1450 m.

Infăţişarea asimetrică a muntelui, este dată de dubla trăsătură morfogenetică. Asimetria pe directia nord-sud se evidentiaza prin denivelarea care se inscrie intre compartimentul mai jos, Muntele Nemanul, care la rândul său coboară în trepte prelungi spre valea largă a Timişului şi partea sudică, alcătuind un soclu mai ridicat, care constituie Semenicul Inalt, in cadrul căruia se află situate cele mai mari altitudini.

El cade destul de abrupt spre depresiunea intramontană Gărâna-Brebu Nou, dincolo de care coboară prin trepte prelungi spre valea Nerei ce strabate aproape axial Depresiune Bozovici. Compartimentul sudic formează cumpăna hidrografică principală a Banatului, din care pornesc în toate direcţiile râuri cu ape bogate şi repezi – Timişul, Bârzava, Nera, Mehadica etc., pe care sunt axate căi magistrale de circulaţie. Văile lor mult adâncite au accentuat nota de individualizare şi caracterul de bloc suspendat al Munţilor Semenic. Anka Birta si Fratii Milos – Colaj sote 1 NOU

Descarca mai multa muzica
Anka Birta si Fratii Milos – Colaj sote 2 NOU
Anka Birta si Fratii Milos – Colaj sote 1 NOU
Anka Birta si Fratii Milos – Colaj nunta NOU p p p p p p p p p
Anka Birta si Fratii Milos – Colaj de petrecere NOU
Anka Birta si Fratii Milos – Colaj ardelene 2 NOU
Anka Birta si Fratii Milos – Colaj ardelene NOU
Anka Birta si Fratii Milos – Am o fata ca o floare Cine are mama n lume
Anka Birta si Fratii Milos – Ardeleana                                                                                                            Sponsorul Bloogului... Radio – ZU Farsa Cal Troian si Pur Sange
Posted on 11 August 2010

Radio – ZU Farsa Cal Troian si Pur Sange

Taguri:Cal, Farsa, pur, Radio, Radio 21, radio [...]

Tags: Cal, Farsa, pur, Radio, Radio 21, radio 21 live, radio guerilla, radio live, radio manele online, radio romantic, radio zu download, radio zu farse, radio zu l, radio zu live, radio zu live online, radio zu online, radio zu top, radio zu top 40, radio zu.ro, radio zuu, sange, Troian

miercuri, 29 septembrie 2010

bdm: bdm: bdm: bdm: bdm#links#links#links

bdm: bdm: bdm: bdm: bdm#links#links#links Ultima noapte la putere a lui Nicolae Ceauşescu În dimineaţa de 21 decembrie 1989, încă pe întuneric, România stătea în cumpăna Istoriei. Provocată profesionist, Armata deschisese focul şi omorâse cetăţeni ai ţării. Oameni ai Miliţiei şi ai Securităţii arseseră cadavrele victimelor de la Timişoara, iar Gărzile patriotice din acelaşi oraş trăseseră cot la cot cu forţele de represiune, făcând şi ele victime.


Şeful statului încălcase Constituţia României şi dăduse ordine ilegale, făptuind deja infracţiunea de subminare a puterii de stat. Şi, cu toate acestea, în acea noapte, Nicolae Ceauşescu încă mai putea opri dezastrul ţării şi al naţiunii printr-una sau două decizii raţionale. Alegerea lui a fost să trimită la Timişoara câteva mii de muncitori din Oltenia care să-i bată pe muncitorii din Timişoara şi să organizeze la Bucureşti un miting prin care intenţiona să acopere cu legitimitate revoluţionar-marxistă acest ordin criminal şi să-i ofere în plus posibilitatea de a ucide în continuare, în masă.

Ne aflăm în momentul de vârf al deciziei, adică în acea clipă în care un om învestit cu o responsabilitate majoră decide soarta a milioane de oameni, destinul poporului său. Uneori, în cazul unor personalităţi cu anvergură planetară, omul care ia decizia poate influenţa Istoria.

Nu a intuit dimensiunea catastrofei


Thierry de Montbrial, fondatorul Institutului Francez de Relaţii Internaţionale, a definit acest moment: „Previziunea crizelor face să intervină mai multe niveluri de incertitudine. Cu titlu de exemplu, legat de teoria sistemelor, asupra căreia vom reveni, va trebui acordată o atenţie specială formei extreme care ţine seama de posibilitatea existenţei unei bifurcaţii în cadrul unui sistem dat, susceptibil de ­şocuri structurale, din care poate rezulta o schimbare a sistemului însuşi (criză sistemică). Noţiunile de bifurcaţie şi de criză sistemică vor fi ilustrate de un exemplu.

La 7 octombrie 1989, în Berlinul de Est, Mihail Gorbaciov avea de ales între a-şi oferi sau a refuza sprijinul faţă de Erich Honecker. Această situaţie corespunde foarte bine noţiunii de bifurcaţie. Alegând cea de-a doua alternativă, stăpânul de la Kremlin a pus în acţiune – desigur, fără a fi conştient de acest lucru – o dinamică ce a provocat prăbuşirea Uniunii Sovietice şi, deci, finalmente, o schimbare a sistemului internaţional în ansamblul său.

Dacă Mihail Gorbaciov ar fi ales să-l susţină pe Erich Honecker într-o acţiune represivă (poziţia acelora pentru care el nu avea de ales este, din punct de vedere filosofic, de nesusţinut), e posibil ca sistemul bipolar să fi supravieţuit pentru un timp nedeterminat, ceea ce ar fi atras o relansare a Războiului Rece“. 1

Decizia lui Nicolae Ceauşescu din noaptea şi dimineaţa de 21 decembrie 1989 de a supravieţui la conducerea României cu orice preţ a declanşat un lanţ de evenimente ale căror consecinţe nu s-au stins nici astăzi, după 20 de ani, legând cu inelele sale căderea generală a economiei, a stării sociale şi morale a societăţii româneşti, sugrumând statul până la limita de jos a disoluţiei naţionale.

În consecinţă, preţul pe care îl plătim acum – slăbirea accentuată a valorilor statale, supravieţuirea îndelungată a mentalităţilor şi structurilor comuniste, influenţa crimei din decembrie asupra vieţii politice şi sociale, prăbuşirea imaginii instituţiilor de forţă ale statului (Armata, Justiţia, Poliţia şi Serviciul secret), scena politică dominată de impostori şi amatori, penetrarea până la niveluri înalte a spionajului străin pe fondul dezintegrării sistemelor de securitate ale statului, poziţia internaţională inferioară şi chiar umilă – îşi au originea nu numai în lipsa de reacţie a naţiunii în faţa dictaturii, ci şi în deciziile greşite ale lui Nicolae Ceauşescu.

Putem estima, la fel ca în exemplul dat de Thierry de Montbrial, că Nicolae Ceauşescu nu a intuit dimensiunea catastrofei pe care a declaşat-o în România, astfel că schimbarea violentă de sistem în ţara noastră nu a atins doar faza crizei sistemice – aceasta era oricum declanşată la Moscova –, ci a lovit şi în bazele statului român. Încă nu ne putem imagina un Ceauşescu adept al dictonului „După noi, potopul“ şi continuăm să credem că dictatorul comunist „se crampona“ de putere din cauza obsesiei pe care o făcuse pentru destinul său eroic.

Dacă lecţia aceasta nu va fi scrisă în manualul de Istorie al şcolilor noastre, aşa cum a fost în realitate şi în întregul său dramatism cinic, suntem condamnaţi să prelungim încă multe decenii criza pe care a ­declanşat-o voit Mihail Gorbaciov în folosul Rusiei şi cu sacrificarea, slăbirea şi dezorganizarea foştilor săi sateliţi.

Ceauşescu citează din cuvântarea lui Castro


În dimineaţa de 21 decembrie 1989 se împlineau 110 de ani de la naşterea lui Stalin, iar 43 de cetăţeni ai Capitalei se pregăteau ca în acea zi să fie primiţi în Partidul Comunist Român. Din aceeaşi dimineaţă Nicolae Ceauşescu refuză să mai citească buletinele informative ale Securităţii, ale Ministerului de Externe şi ale aparatului de partid din judeţe. El va citi, inclusiv în orele dramatice ale dimineţii de 22 decembrie, numai buletinele Agerpres despre congresul comuniştilor cubanezi şi nu va înceta să citeze din cuvântarea lui Fidel Castro, cu fiecare prilej, atât în CPEx, cât şi pe culoarele Comitetului Central, de câte ori întâlnea pe cineva.

Tema cuvântării lui Castro era: „trădarea comunismului de către Gorbaciov“, dar ca şi cum era un eveniment îndepărtat, petrecut undeva la marginea lumii şi a politicii internaţionale. Pentru Castro, Cuba se afla într-o altă lume, a comunismului îndeplinit şi aplicat prin voinţa unanimă a poporului, aşa cum prevăzuse Marx. Pentru Ceauşescu, idealul acesta era la fel de îndepărtat, iar intervenţiile lui din CPEx arată cât de mult regreta faptul că nu a condus România pe drumul ales de Castro.

Nu era vorba de o nebunie, de un scurt-circuit total al minţii lui, ci de faptul esenţial că poporul român nu a intuit nicio clipă adevăratul ideal al lui Ceauşescu, crezând, cum cred mulţi şi astăzi, că poate exista o Românie independentă, naţionalistă, socialistă, în care nimeni să nu fure, statul să împartă în fiecare zi avuţia naţională la toţi românii, iar conducătorul să rezolve peste noapte recolta, digurile, spitalele, locuinţele şi transportul în comun, ca dictatorul unei insule din Marea Caraibelor.
O enigmă: a trecut Dracula prin Sighişoara? Problema casei în care a locuit Vlad Dracul (tatăl lui Vlad Ţepeş) la Sighişoara a stârnit controverse accentuate, împărţind lumea ştiinţifică şi nu numai în două tabere. Pe de o parte, avem adepţii prezenţei domnitorului muntean în cetatea medievală a Sighişoarei, în casa din actuala Piaţă a Muzeului, şi, pe de altă parte, sunt cei care contestă prezenţa în cetate, şi chiar în oraş, a fiului lui Mircea cel Bătrân.


Dincolo de aceste controverse, primul care a pus în legătură această casă cu prezenţa lui Vlad Dracul la Sighişoara a fost, în anul 1945, un anumit doctor I. Culcer, pe baza „portretului cu turban“ aflat pe peretele de vest al salonului de la primul etaj. Fresca aflată aici prezintă patru personaje, trei dintre ele, dintre care unul feminin, în costume vestice şi unul cu turban. După Culcer, ar fi vorba de proprietarii casei şi de doi oaspeţi, cel în costum oriental cu turban fiind Vlad Dracul.

Cei care neagă prezenţa lui Vlad Dracul în cetatea medievală aduc ca argumente faptul că faimoasa pictură este legată de un alt moment, şi anume, de bătălia de la Seleuşul Mare, de lângă Sighişoara, din 1662. Cele două personaje ar fi Mihai Apafi şi Ibrahim Paşa, care, după cum relatează cronicarul Georgius Kraus, au locuit la Sighişoara, în oraşul de jos.

Prezenţa lui Vlad Dracul la Sighişoara este atestată de două scrisori. Prima, de la sfârşitul anului 1431, în care domnitorul cerea sprijin braşovenilor pentru înlăturarea de pe tronul Ţării Româneşti a lui Alexandru Aldea, menţionând faptul că „...şi şăghişorenii vin cu mine“. A doua scrisoare, datată în jurul anului 1436, le cerea tot braşovenilor să trimită la Sighişoara instrumentarul necesar unei monetării: „...drept aceea au priceput pârgarii din Şeghişoara că vreau să mut hereghia (monetăria – n.n.) de la voi.“

De altfel, aici, în burgul de pe Târnava Mare, a bătut ducaţii de argint cu însemnele voievodului: pajura cu cruce pe avers şi dragonul pe revers. Nu se poate spune însă că Vlad Dracul a locuit permanent la Sighişoara în intervalul 1431-1436, ci doar că, având o viaţă extrem de agitată, voievodul nu s-a stabilit într-un loc în această perioadă, ci a locuit în mai multe locuri în sudul Transilvaniei.

Din păcate, mulţi confundă azi prezenţa lui Vlad Dracul la Sighişoara cu cea a fiului său, mult mai celebru, de altfel, Vlad Ţepeş. Nu putem şti, în lipsa documentelor, dacă Vlad Ţepeş, copil fiind, şi-a însoţit tatăl la Sighişoara. Prezenţa sa se pare că este certă doar pentru anul 1476. În vara acelui an s-a aflat la Mediaş, unde, împreună cu Ştefan Báthory, au adunat trupe la îndemnul regelui Mathias Corvin                                    Apariţia filmului „Vlad Ţepeş“ în 1979 nu a înregistrat un succes spectaculos, aşa cum s-a întâmplat, spre exemplu, în cazul filmului „Mihai Viteazul“ (1970), şi asta, în ciuda faptului că figura domnitorului muntean avusese parte de o campanie de promovare deosebită din partea regimului comunist.


Filmul, în regia lui Doru Năstase şi având în rolurile principale pe Ştefan Sileanu, Ernest Maftei şi Emanoil Petruţ, se înscria, în mare, în linia pe care Ceauşescu o trasase prin Tezele din iulie 1971 şi mai avea un scop – spălarea numelui voievodului de ruşinea cauzată de romanul lui Bram Stoker.

Principiul care stă la baza filmului este unul al negaţiei faţă de tot ce se făcuse până atunci. Ţintele directe erau ecranizările multiple ale lui Dracula realizate în cetatea filmului. Dacă ar fi să nuanţăm puţin, pelicula „Vlad Ţepeş“ s-a dorit a reflecta adevărul istoric, dar mai cu seamă a fi corectă din punct de vedere politic. Aspectul artistic – sau mai corect spus, greşelile voite pe care realizatorii unui film le fac şi pe care şi le asumă tocmai prin prisma faptului că vor să facă un film pentru marele public şi nu un documentar – se rezumă la excluderea relaţiilor tensionate dintre Ştefan cel Mare şi Vlad Ţepeş şi a oricăror forme de deviaţie sau acţiuni ce ar fi putut fi interpretate ca erori politice de către partid.

Apariţia filmului în 1979 nu e întâmplătoare. Comunismul românesc în forma sa naţională era deja la modă. În panoplia figurilor ce au văzut lumina reflectoarelor în celebra „epopee naţională“, Vlad Ţepeş putea servi intereselor de partid, dar în special intereselor liderului acestuia. Primul aspect ce trebuia combătut de către această peliculă era tocmai mitul lui Dracula.

Directivele liderilor comunişti nu erau îndreptate împotriva acestui mit pentru că îl vedeau ca pe un fals istoric, ci, mai ales, ca pe un import „capitalist“. Vlad Ţepeş trebuia să fie întruchiparea domnitorului drept, care face orice pentru poporul său. Acţiunile acestuia erau îndreptate, mai mult decât ale celorlalţi voievozi care fuseseră transpuşi pe peliculă, asupra claselor exploatatoare (a se citi boieri, chiaburi etc.) şi asupra pericolului extern (exista deja în România o mentalitate a cetăţii asediate).

Proiectarea artistică a imaginii unui lider puternic, autoritar, dar, în acelaşi timp, drept cu poporul, precum Vlad Ţepeş, urma să fie folosită în propagandă în favoarea lui Ceauşescu. Fabricarea mitului lui Dracula este subliniată în film. Acesta ar fi fost construit de către elemente din afară (pe de o parte, negustorii saşi şi secui din Braşov, ai căror urmaşi forţau graniţa de stat a României, iar pe de alta, duşmanii Ţării Româneşti, turcii), dar şi de către boierii cei răi şi trădători.

Relaţia cu Ştefan cel Mare, domnul Moldovei, trebuia inevitabil să fie bună, pentru a sublinia unitatea de limbă şi de sânge, chiar dacă lucrurile au stat cu totul diferit în realitate. În film este de remarcat scena în care tânărul Ştefan cel Mare, care mergea să ocupe tronul Moldovei cu ajutorul lui Vlad Ţepeş, îi cere acestuia acordul să îl atace pentru a „recupera“ de la unguri cetatea Chilia. „Dacă am să te atac atunci când e un moment prielnic, or să creadă (ceilalţi – duşmanii din afara ţării) că ne luptăm între noi şi nu o să se supere nimeni“, spune la un moment dat Ştefan. În fond, e o justificare lamentabilă pentru un act petrecut în 1462, când Ţepeş era invadat de sultan, iar Ştefan cel Mare a atacat cetatea Chilia controlată de o garnizoană mixtă ungaro-valahă şi aflată sub jurisdicţia domnului Ţării Româneşti încă din perioada lui Mircea cel Bătrân.

Recuperarea lui Matei Corvin s-a dovedit imposibilă; în fond, acesta nu putea rămâne altceva decât regele Ungariei. Ca şi celelalte producţii istorico-ideologice, acest film a continuat pervertirea şi alterarea gustului publicului pentru frumos şi adevăr, manipulând sentimente, emoţii, aspiraţii şi idei identitare.
Descriere fișier
Spaniolă : Explozie de o torpilă în USS Virginia de VestPrivit dintr-un avion japonez .

--------------------------------------------------------------------------------

Foto # : NH 50930 Pearl Harbor Attack , 07 decembrie 1941 Fotografia luate dintr-un avion japonez în timpul atacului torpila pe navele ancorate pe ambele maluri ale Ford Island. Vezi arata despre est , cu depozit de alimentare , baza de submarine

legendă japonez de la această fotografie capturat prevede : " Vezi completă a Ford Insula gasping sub atacul de Eagles noastre Mării Acest punct de vedere la distanţă de Ford Insula imediat după atacul de forţă de asalt noastre arată navele capital inamice aliniate pe partea opusă . Insula . în prim-plan este flota cruiser , inclusiv UTAH cuirasatul navele inamice din jurul insulei au devenit toate ţinte tentante pentru Eagles noastre Mării . . În dreapta sus apar în mod clar conturează a doua de vulturi noastre Mării care sunt realizarea unui îndrăzneţ low-level atac , amintind de performanţă a zeilor . "
Fotografii de pe insula pentru Insula Ford în depărtare ( în apropiere de punctul de impact este aproape ) este cuirasatul SUA parcate flota : din faţă ( dreapta ) înapoi , din exterior ( de sus ) la numărul urmat de California , Mourinho numărul de reparaţii ( cei înclinaţi să ecran , de umplere a navei ) , Oklahoma nr , Maryland , Virginia de Vest , nr , Tennessee nr , Vista Road ( reparaţii navale ) nr Arizona şi Nevada , este parcat aproape de numărul Tanger ( hidroavion navă ) , Utah Nr ( navei ţintă ) , Laredo şi Detroit Nr Nr ( Cruiser lumina ) Atacul de la Pearl Harbor
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Atacul de la Pearl Harbor
Conflict : Pacific Theater
Facebook Al doilea război mondial

Fotografie de aeronave japonez de la Pearl Harbor în timpul iniţierii de atac . exploziei, în centru este o torpila USS West Virginia
Perioadă 07 decembrie 1941pe
Bagaje Pearl Harbor, Oahu/Hawaii
Rezultat Victorie pentru Japonia
Причина
Повод
Територия

Beligeranţi

SUA
Imperiul Japonez
Comandanţi
Hazbant Kimel
Walter scurt Isoroku Yamamoto
Tyuiti Nagumo
Forţele
8 cuirasate ,
8 crucişătoare ,
29 distrugătoare ,
9 submarine ,
391 combatere a aeronavelor 6 avioane de transport ,
2 cuirasate ,
Trei crucişătoare ,
9 distrugătoare ,
6 submarine
441 combatere a aeronavelor
Victimele
Cufundat sunt de 5 cuirasate
Deteriorate sunt : 1 distrugătorul
3 liniare navă
Trei crucişătoare şi
Trei distrugătoare ;
188 avioane distruse
155 deteriorate combatere a aeronavelor
2403 morţi
1178 răniţi 29 avioane de luptă distruse
5 submarine scufundate
Un prizonier
61 morţi


Pacific TheaterAtacul de la Pearl Harbor - Thai operaţiune - Malaezia operaţiune - Apărare din Hong Kong - Guamska operaţiune - Ueykska operaţiune - Singapore Apărare - Bătălia pentru Oceanul Indian - Guadalcanal Campanie - Campanie în Insulele Solomon - Bătălia din Marea Coral - Bătălia de la Midway - Aleutine operaţiune - Andaman operaţiune - Bătălia de la Insulele Gilbert şi Marshall - Birmanez operaţiune - Mariana chirurgie ( 1944) - Bătălia de pe insula RyukyuAtac Pearl Harbor este atac aerian japonez Imperial Marinei peste insula Oahu împotriva SUA Pacific FleetFabricate din 07 decembrie 1941 pe

Atacul a fost un punct de cotitură în evoluţia de Al doilea război mondial, Deoarece acesta este un motiv pentru a intra in SUA , care a fost până acum neutră în război . De atac prin surprindere , fără declaraţie prealabilă de război este distrus o mare parte din S. U. Marinei . Prin urmare, în următoarele luni, japonezii au dominaţia deplină în Pacific. Împreună cu atacul japonez a început o ofensivă împotriva coloniile britanice şi olandeze în Sud-Est Asia deÎn care al doilea război mondial este de fapt un război global . Atacul de la Pearl Harbor este o bătălie în care aeronave de transport şi Battleships au fost elementul dominant .

Deşi atacul a cauzat o pierderi semnificative armatei americane , acesta are consecinţe fatale pentru Japonia . Până la începutul războiului, guvernul american stabilit populaţia SUA în primul rând paşnic şi agresiv şi să atace ca un " trădător " . După mutarea ei în SUA Aliaţii şi să mobilizeze populaţia în pregătire de luptă. potenţial enorm industrială a ţării contribuie în mare măsură la succesele în război . Astăzi, în desemnare SUA Pearl Harbor este sinonim cu atac sarcastică , fără avertisment .

Guvernul SUA a anterior susţinut Anti - Hitler coaliţie prin toate mijloacele posibile şi ciocniri adesea provocat între U. S. Navy şi submarine germane Atlantic. Cu ocazia evenimentele de acolo sunt multe teorii despre conspiraţii . Criticii acuză guvernul Statelor Unite care a provocat atacul prin politica sa şi desfăşurare a flotei Hawaii.

Conţinut [ascunde]
1 Relaţiile dintre Statele Unite şi Japonia, înainte de Pearl Harbor
2 U. S. Pacific Fleet
3 Pregătire
4 Planul
5 American radiorazuznavane
6 Harbor Pearl pe 7 decembrie
7 Atac
8 Decolare
9 Primul atac
10 Al doilea atac
11 Decizia să se retragă în Nagumo
12 Echilibru
12.1 Pierderi
12.1.1 Pierderi pentru americani
12.1.2 Pierderi pentru japoneză
12.2 strategică importanţă
13 Filme
14 Literatură
14.1 Cărţi
14.2 Ficţiune
15 Note
16 Legături externe

Relaţiile dintre Statele Unite şi Japonia, înainte de Pearl Harbor [editare]
Din 1937 Apele Japonia Al doilea Japonia - China război în vecinul său ţară . La început, Statele Unite ale Americii este neutru , dar în anii următori, poziţia lor sa schimbat peste incidentul ca un submarin scufundat PanayŞi pentru că informaţiile colectate pentru o manifestare de atrocităţi japoneze , cum ar fi masacrul de la NankingÎmpotriva chinez . Prin urmare , SUA sprijină China, cu creşterea ofertei de material şi unul ( altfel SUA ) escadrilă de de voluntari avioane . Mai mult decât atât , la începutul anului 1940 SUA avertizează Japonia să nu ocupat Franceză Indochina şi sa mutat demonstrativ baza sa Pacific flota de origine în San Diego în Pearl Harbor în Hawaii . În ciuda avertizare SUA în aprilie 1940 trupele concentrate în Japonia Indo - China şi în septembrie, guvernul american , sub conducerea preşedintelui Franklin Roosevelt, Limited SUA consumabile ulei şi oţel în Japonia ( , apoi Japonia a furnizat 80% din petrol din SUA ) . Cu acest pas nu vine rezultatele dorite , iar în iulie 1941 trupele japoneze încă rămâne în Indochina . La data de 25 iulie 1941 SUA impune interzicerea comerţului ulei pentru Japonia şi îngheţe toate băncile japoneze . Regatul Unit şi Olandeze de Est, India şi urmeze exemplul şi Japonia au pierdut 75% din schimburile comerciale externe şi de 90% din petrol , care devine[ 1].

Fără furnizarea de rezerve de petrol de dezvoltare industriale şi militare din Japonia sunt suficiente doar pentru câteva luni , deoarece Prim-ministru japonez Hideki Tojo trebuie să restabilească furnizarea de petrol în acest moment dacă aceasta îl doreşte pentru a preveni prăbuşirea imperiului . El vede doar două opţiuni :

Japonia pentru a obţine ridicarea embargoului prin negocieri cu Washington ca un serviciu de discount japoneză
sau
pentru a compensa nevoia de petrol la alte resurse sărace de a prelua în proprietate materiei prime bogate de Sud-Est coloniile din Asia din Marea Britanie si Olanda[ 2]..
guvernul japonez este reconcilierea cu Statele Unite, cu condiţii acceptabile pentru Japonia imposibil . Mai mult decât atât , într- o reconciliere viitor Japonia rămâne dependentă de materiile prime din alte ţări . Consecinţele acestei dependenţe este esenţială . Cu toate acestea, Japonia a inceput negocierile cu guvernul SUA . La data de 26 noiembrie 1941 a dus la ruperea relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări . Prim-ministrul Tojo şi cabinet japonez interpreta acest lucru ca pe punerea un ultimatum [ 3].

În acest timp armata japoneză pregăteşte un atac asupra coloniile britanice şi olandeze în sud . Din punctul de vedere al posibilităţii Japonia nu ar trebui să fie ignorate , din moment ce nici forţe semnificative vaorashteni disponibile Ţările de Jos , dar din cauza războiului Marea Britanie sa concentrat mai ales în Europa. Mai mult , Japonia are o directive top secret la sediul British referitoare la Extremul Orient . Ele conţin nu numai o analiză detaliată a forţelor disponibil britanice în Asia şi strategii planificate în caz de eşec , precum şi informaţii valoroase în ce măsură Marea Britanie este determinată de a disloca forţe la alte fronturi în Asia . Deci, comanda japonez de mare era mai bine informat cu privire la vulnerabilităţile britanic decât cele mai multe comandanţii britanici .

Cu toate acestea , între Japonia şi a câştigat materii prime rămân FilipineCare la acel semi moment - colonie a Statelor Unite . Deci, în cazul unui posibil război SUA cu Japonia a fost în măsură să rupă rutelor de transport de materiale între Asia de Sud şi " ţara soarelui răsare " , prevenind astfel industria japoneză . Pentru că cei de la putere în izolare amikanskoto societate şi pacifism de intrarea SUA în război în urma atacului japonez în Asia de Sud este extrem de nedorite . Din cauza politicii americane , cu toate acestea , mulţi japonezi cred că un conflict militar inevitabil şi să sprijine ocuparea Filipine , ca parte a ofensivei . Ei reproşa că Filipine şi alte zone din vestul Pacific Oceanului Guam şi TreziSunt slab protejate şi că acest lucru se poate schimba . Mai târziu , după război a început în Europa , Statele Unite a început o reconstrucţie masivă şi o extindere a flotei sale . La acea vreme de zece nave de luptă de clasă Dakota de Sud şi Iowa şi nouă mare USS Clasă Essex. Acest sazdava construcţii navale greu flota mai mare japoneză , construit de 30 de ani . În 1941 , Japonia speră că războiul din Europa va absorbi o parte din resursele americane . Ulterior , cu toate acestea , Statele Unite trebuie să continue sale puteri propriile de război .

Numai un mic grup de ofiţeri şi politicieni avertiza asupra pericolului de război cu Statele Unite . Ei acordă o atenţie atât s-ar putea industrial marea din SUA , care a construit o flota mare şi marea cantitate de arme , a trimis în Marea Britanie şi Uniunea Sovietică fără un impact negativ asupra producţiei interne de bunuri . După cum a confirmat în Statele Unite în 1940, produs 4500000 camioane , dar în Japonia doar 48 000[ 4]. Unul dintre adversarii cei mai proeminenţi de război cu SUA amiral Isoroku Yamamoto, comandant al Marinei japoneze şi ataşatul fostul japoneză în Washington . Pe punctul de vedere de a câştiga un astfel de război , el spune:Am primit un ordin , indiferent de consecinţe pentru a efectua război , se va lupta cu toata puterea 6 luni sau 1 an pentru a câştiga . Dar dacă războiul trebuie să continue al doilea an sau a treia , nu văd nici rezultat bun"[ 5]. Dar nimeni nu crede că războiul poate fi câştigat într-un an. Cu toate acestea, la sfârşitul lunii noiembrie 1941, guvernul japonez în cele din urmă a decis să înceapă un război împotriva Statelor Unite .

La Washington , negocierile se pare că a continuat până în dimineaţa zilei de 7 decembrie. Pe 6 decembrie Tokyo trimis la Ambasada Japoniei în nota Washington din 14 piese care urmează să fie atribuit ministrului externe americane , exact la ora 13:00 ( o jumătate de oră înainte de începerea programată de atac ) . În această notă Japonia notificat în mod oficial SUA că , din cauza comportamentului de guvernul Statelor Unite nu beneficiază mai de discuţii şi nu vede nici un sens în ele . Într-o percepţie larg răspândită , cu toate acestea , nota nu este considerat un avertisment din Japonia[ 6]. Capitolul 14 parte conţine suspendarea negocierilor este trimis doar în noaptea de 7 decembrie. Deşi nota a fost tradus în limba engleză încă de la Tokyo şi a trebuit să fie decriptat , pregătirea de nota a fost de prea mult timp . Aceasta în mare parte din cauza oboselii de la asistent insomnie la ambasadă , care , după descifrarea textul ar trebui să scrie din nou la maşina de scris . În cazul în care acest lucru face erori de atât de multe tipar care în cele din urmă a decis să sparge prima foaie si scrie din nou . De asemenea, decriptarea continuă mai mult decât era de aşteptat Tokyo . Prin urmare , nota a fost dat doar câteva ore după atac [ 7].

U. S. Pacific Fleet [editare]

Harbor Pearl în octombrie 1941 . În mijloc este o insulă Ford , a părăsit portul de luptă , aşa-numitele Battleship Row ( Sala de luptă )Mondial portavioane al doilea război mondial au doar Regatul Unit, Franţa, Statele Unite ale Americii şi Japonia . În pre- război flota timp Pacific a fost întotdeauna mai puternică decât Atlantic . După Washington Marine contract din 1922, SUA pot are 15 cuirasate şi 6 portavioane , şi ele în Pacific de 12 luptă şi patru transportatori . Navele există mai multe battleworthy . Cele trei nave de război din Flota Atlantic (Arkansas, New York şi Texas) sunt mai în vârstă decât 15. Motivul pentru această separare unilaterală este că Japonia este o flotă potenţial inamic este a treia ca mărime din lume . flote Cele mai mari din Oceanul Atlantic sunt Marea Britanie şi Franţa , dar nu se aşteaptă nici un conflict .

Acest lucru sa schimbat după căderea Franţei 1940, moment în care flota franceză este neutralizat şi Marinei a Marii Britanii a rămas singur în Atlantic şi Marea Mediterană şi trebuie să fie luptat împotriva celor din Germania (Kriegsmarine) şi Italia . Pentru a uşura Marea Britanie, cu ceea ce se poate extinde de patrule neutru SUA tot mai departe în Oceanul Atlantic . American crucişătoare trec Strâmtoarea daneze ( între Groenlanda şi Islanda) si cele crippling americane escorta britanic la vest Oceanul Atlantic , pentru a trece lin prin partea cea mai periculoasă a drumului . În acest scop , 1 / 4 din Flotei din Pacific a fost mutat la Oceanul Atlantic ( care este , nave de război New Mexico, Mississippi şi IdahoŞi transportatorii Yorktaun ( CV -5 )) . În perioada mai târziu, aproape toate aeronavele nou construite sunt dislocaţi în Oceanul Atlantic sau livrate direct la Marea Britanie . Forţele americane din Pacific a trebuit sa lucreze cu ceea ce au[ 8].

Cu toate acestea, în conformitate cu criteriile necesare apoi flota Pacific a fost suficient de puternic . Dispune de 9 nava liniară un total de 24 de 40,6 cm (16 inci ) şi 68 tunuri de 35,6 cm (14 inci ) arme , flota japoneză are 10 nave cu un liniar 16 40,6 cm (16 inch ), arme şi 80 35 , 6 cm (14 inci ) arme . de bază a flotei sunt de 5 luptă de clasă Tennessee şi Colorado. Aceste nave au fost construite după Primului Război Mondial şi cel mai battleworthy între cele două războaie mondiale . La data de artilerie şi armura în 1941 sunt încă navele cele mai moderne de pe Pamant , echivalentul britanic de clasa Regele George V sau germană Tirpits. Dezavantajul lor este viteza lor relativ lent din 22 noduri, Care este depăşit de nave noi . Cu toate acestea, ca flota japoneză constă de nave construite imediat după primul război mondial , acest defect nu este fatal .

În transportatorii raportul este de trei SUA împotriva japonez unsprezece ( din care cinci mai mici ) , dar aceasta o singură dată vede rolul de portavioane , mai degrabă, de protecţie a Battleships de recunoaştere aeriană decât orice altceva .

Pregătire [editare]
Planul SUA pentru un posibil război cu Japonia a fost mult timp bazat pe "Războiul Planul de Orange " . Potrivit lui , în caz de război , U. S. Pacific flotă trebuie să fie mutat din baza lor de origine în San Diego pentru FilipinePentru a le proteja de atacul japonez şi să le utilizeze ca bază pentru o ofensivă împotriva Japoniei . În cursul operaţiunii ar trebui să conducă la o bătălie decisivă între luptă . Posibilitatea de a lansa un război după atacul surpriză japonez ca cel din Port Arthur în timpul Războiul ruso-japonez 1904, este respins . Dar ei se tem de atac Manila, Bazat pe mai slabe U. S. asiatice Fleet, sau împotriva insulă Trezi. U. S. din Pacific Flotei a fost în său natal San Diego , dar departe de domeniul de aplicare al flota japoneză .

Cu relocarea a flotei de la Pearl Harbor în 1940 că complet schimbat , Pearl Harbor este situat în întregime în zona în care imperiale japoneze Marinei să acţioneze cu costuri rezonabile . Drumul acolo şi înapoi a fost nevoie de doar o singura incarcare pe mare . Atunci când Japonia a început să plan de atac , cu toate acestea , se rapid execută în dificultate . tip Topografic de port , practic, în interiorul insulei , care este asociat cu oceanul doar printr-un singur canal , face distrugătoare torpile atac , precum cea din Port Arthur în 1904, imposibil . Perturbatori trebuie mai întâi să intre pristanshteto în canale pentru a elibera spaţiu pentru torpile care urmează să fie concediat .

Alternativ , este tratată şi de atac pe calea aerului . Acest lucru nu este în totalitate idee nouă : În timpul exerciţii comune U. S. Navy şi U. S. Armata Protecţia Hawaii în 1932 Admiral Harry Yarnal, comandant al voarazheni invadatoare forţelor frunze escadron de portavioane Saratoga şi Lexington face ofensivă împotriva Hawaii . De a avut loc la 07 februarie 1932 ( ca din 07 decembrie 1941 sâmbătă) atacul din nord-vest , din punct de vedere obiectiv , apărătorii au cauzat pagube semnificative . Este posibil ca aceasta manevra este cursul şi planurile Japoniei , deşi U. S. Marinei stabilit apoi rezultatele , nerealist.


Torpedo bombardier Tip Fairey SwordfishObrazetsat pentru un astfel de atac vine de la britanici în Marea MediteranăÎn acea noapte , 11 faţă de 12 noiembrie 1940 la atac la Taranto atac de torpedonostsi portavion Ilustru aer şi scufundate trei cuirasate italiene . Atacul este adesea atât de către americani şi amirali japonez a flotei . Evenimente în Taranto sunt foarte similare cu cele de la Pearl Harbor , în special aplicarea torpilePlasate pe calea aerului . utilizarea de torpile în termeni de planificare este strict necesar , deoarece aceasta este singura armă care poate fi atacat cuirasate , cu perspective de succes .

Bombe care sunt disponibile , presupune imposibilitatea de a pătrunde în punţi masive de război şi a provoca daune mari . De asemenea, lansat de aeronave torpile , din cauza greutăţii sale , se cufunda în profunzime prea mult înainte de mecanism pot fi mutate şi să crească . Prin urmare , porturi mai mici, deoarece Taranto şi Pearl Harbor sunt considerate protejate . Pentru a preveni prăbuşirea torpile la partea de jos a bazinului portuar , torpile nu sunt echipate cu aripi laterale , şi poate elibera apoi mai mult timp pentru a muta pe orizontală , nu aşa cum se întâmplă cu aripi pentru a intra în apă în ce mai mult unghi . În plus, în Taranto Piloţii britanici care zboară foarte încet şi la altitudine joasă . Americani primesc aceste informaţii de către britanici . ofiţerii japonezi a mers la Taranto pentru a vedea una dintre recoltate britanic torpile [ 9].

Americanii credeau că o astfel de comparaţie cu atacul de la Pearl Harbor este nerealist , deoarece distanţa dintre Taranto şi baza britanic în Alexandria este mult mai puţin decât între Pearl Harbor şi cel mai apropiat de bază japoneză . Prin urmare , şi se apropie tiptil inamicul este mult mai dificil . Suplimentare japoneză torpilă bombardier Nakajima B5N atat de lenta ca cea veche biplanTip Fairey Swordfish britanic . Aplicarea metodelor de britanici în opinia americanilor fi exclusă .

japonez a ajuns la concluzia că un atac cu torpile pot fi efectuate cu condiţia ca acestea sunt suficient de modificate . Acest lucru duce la o modificare de torpilă Tip 91Ceea ce îl face deosebit de adaptată la condiţiile de la Pearl Harbor . În ceea ce priveşte aviobombi obişnuite în bombardament exerciţii de , înainte de atac cu bombe de cântărire 250 kg trece cu succes , dar potrivit estimărilor , aceste bombe nu pot penetra armura de luptă americane . O decizie de a utiliza astfel de bombe navă proiectilele cu un calibru 381 mm şi cele cu un calibru de 409 şef calibru mm de luptă Nagato şi Bot. Bombe montate stabilizatori coadă , şi primi, astfel, o bombă de cântărire 800 kg ( la 406 mm ) . Potrivit calculelor o astfel de bomba poate fi acum găurite şi mai groasă clasa cuirasatul armura Maryland şi a explodat în interiorul navei . bombe improvizate au fost adoptate în index armament Tip nr 99 5 80 modificarea. proiectile revizuit primul - aviobombi sunt folosite pentru bombardarea educaţional ca model beneficia destinat de război Virginia de Vest. La testarea timpurie a bombe noi merge rău - acestea se încadrează departe de obiectiv , dar după câteva zile de lovire este lovit . Sa decis să efectueze un bombardament de la o înălţime de aproximativ 3000 de metri , pentru a evita anti - aeronave foc pe americani .

Planul [editare]

Rutier Kido atacul Bhutan de la Pearl HarborPotrivit Admiral Isoroku Yamamoto Planul este disponibil :

"începutul războiului , trupele noastre , constând din portavioane 6, comandata de şef de 1. Flotă ar trebui să continue drumul spre Hawaii şi de atac din aer în forţele principalul port al S. U. Marinei . Trupele trebuie să plece din ţara de origine cu două săptămâni înainte de izbucnirea ostilităţilor , să se mute mai aproape de Hawaii în nord şi una sau două ore înainte de ivirea zorilor toate aeronavelor la bordul portavioane , aproximativ 400 , decolare . atac Iznedvashtata ancorate transportatori inamicul avioane , nave de lupta si incepe aeronave de la o poziţie aproximativ 200 km nord de insula Oahu.
Echipa de submarine , 27 la număr, comandata de comandantul flotei sasea va continuu circulaţie de informaţii din flota inamicului aterizat în Hawaii , şi va începe cu aceste operaţiuni cu câteva zile înainte de deschiderea ostilităţilor . În cazul în care flota inamicului să părăsească portul submarinele noastre va provoca un atac surpriză sau încearcă să intre în contact cu ei . Pe de altă parte din echipa dedicata de submarine a fost încredinţată să apară neobservată în Pearl Harbor şi cu torpedonostsi aeronave pentru a lansa un atac asupra flotei inamice ."
Conform planului japonez de a ataca portavioane trebuie să treacă traseu de 6000 km , la nord de ruta obişnuită de vapoare , pe nesimţite mai aproape de la Pearl Harbor pentru 11 zile şi de la poziţiile 350 km nord de atac prin surprindere insule . Din moment ce majoritatea instituţiilor de duminică a forţelor armate ale SUA opera cu personal redus , atacul a fost ales prima duminică a lunii - 7 decembrie. Atacul trebuie să înceapă Kido Bhutan, cea mai mare flota navala la începutul al doilea război mondial în Pacific , cu portavioane Acog, Kara, Hiryu, Soryu, Dzyuykaku şi Shokaku. Protecţie este garantată de către transportatori crucişătoare liniare Hiey şi Kirishima, crucişătoare grele T şi ChikumaCa de 9 distrugătoare .

Obiectivele strategice principale de atac sunt :


aeronave japonez de tip Mitsubishi A6M Zero
Japonez se arunca cu capul - bombardier Aichi D3A
Japonez torpilă bombardiere Nakajima B5N KateEliminarea U. S. Flotei din Pacific: Prin distrugerea luptă şi portavioane , americanii nu ar fi în măsură să prevină ofensiva japoneză în Sud-Est Asia de. piloţi Atacatorii au primit ordine explicite pentru a ataca luptă numai şi portavioane şi alte nave ( în timpul atacului , nu ascultă toate comandă ) .
Incapacitatea de baza militară Pearl Harbor: După distrugerea docuri şi rezervoare de combustibil pentru SUA devine imposibilă în viitor, să acţioneze de la Pearl Harbor . Docurile de la Pearl Harbor sunt vest numai de California, unde se pot efectua reparaţii, întreţinere . ar trebui să acestea fie distrus , nave chiar daune mici american trebuie să călătorească jumătate din Oceanul Pacific în California pentru a fi corectate . Cel mai bun caz , speranţa japoneză să se scufunde o navă mare , la intrarea în port şi astfel practic blocat , astfel că orice atac asupra S. U. Marinei , pentru a începe pe coasta de vest a ţării (de exemplu, California ) .
Din motive tactice şi are un alt scop :

Eliminarea Forţelor Aeriene: aeroporturi americane ar trebui să fie atacat pentru a nu împiedica luptători staţionate acolo atacul de la port şi nici un atac represalii împotriva aeronavei japonez invadatoare ( altfel pot fi localizate ) .
Deoarece nu aeronave disponibil suficient pentru a satisface toate cele trei sarcini , sa decis prima să atace nave şi aeroporturi . Odată înapoi pentru a reîncărca cu combustibil şi muniţie şi apoi atac docurile şi rezervoare de combustibil[ 10].

japonez a considerat cinci opţiuni posibile pentru locaţia flotei americane de la Pearl Harbor :

1. U. S. Navy este situat în Pearl Harbor

2. U. S. Navy este un raid în Lahaina ( pe Oahu ) .

3. O parte a flotei la Pearl Harbor , o parte din acesta în Lahaina .

4. U. Marinei S. pe mare .

5. U. S. Marinei pe mare şi locul sale sunt necunoscute .

Dezbătut în principal primul proiect şi a decis să avioane de atac val de , pentru a începe la 08:00 .

Compoziţia din primul val a inclus 189 de aeronave : 50 de bombardiere ,torpedonostsi B5N2Înarmat cu bombe , un comandant grup colonelul Mitsuo Fuchida , 40 B5N2 , înarmat cu torpile , comandantul brad colonelul Shigeharu 54 se arunca cu capul Bombardiere D3A1Comandant Colonelul Takahashi Kakuichi , 45 luptător A6M2 pentru luptător acoperirea cu comandantul maiorul Shigeru Itai .

Planul trebuie să atace prima torpedonostsite colonelul Murat . Aeronavele Col. Fuchida ar trebui să bombă cuirasate care sunt ancorate în afara Ford Island ; bombardiere captuseala . concentreze Takahasi pe aeroporturi Wheeler , Hikam şi Ford Island , un luptator de majore Itai ar trebui să acopere acţiunile de aeronave din aer , spaţiului aerian de compensare pentru avioane inamice pentru a lovi aeroporturi Wheeler , Hikam , Kaneoe şi Barbars Point .

Al doilea val de atac , comandate de colonelul Shigekazu Shimazaki trebuie să scoată o oră după primele şi constă din 171 de aeronave : 54 B5N2 , armate cu bombe şi captuseala Commander . Shimazaki - acestea trebuie să atace aeroporturi Hikam , Kaneoe şi Ford Island , comandantul 81 bombardiere în picaj D3A1 cu umplutură . Takashige Egusa însărcinat să atace navele aflate la ancoră în Pearl Harbor , cu comandantul de bord 36, aloe A6M2 Capitanul schindles sarcină şi distrugerea completă a aeronavelor SUA în aeroporturi aer şi atac .

japonez Comandamentul spera torpedonostsite a lui Murat primul val va fi capabil pentru a lovi portavioane SUA şi cuirasate , şi bombardiere Egusa de -al doilea val va completa înfrângerea S. U. Marinei .

Planul de atac prevede grup de toate torpedonosetsa 40 primul val de atac simultan . În acest scop, ei sunt împărţite în două subgrupe . subgrup în primul rând, în frunte cu umplutură . Murat constă din două echipe din 12 maşini , şi se îndreaptă spre sud pentru a obţine în jurul Oahu la est , apoi spre nord şi să ia la Hikam Field . Battleships trebuie să fie atacat din abordarea maxim de prima sau a doua şi să atace fiecare navă de către un grup de 3-5 maşini . subgrup al doilea rând, comandată de căpitan- Nagano , constă din două echipe de 8 maşini . Misiunea sa este de a ataca portavioanele din nord-vest şi vest . Comandantul de temeri compus Murat torpedonostsi că bombardiere în picaj le-ar putea depasi şi a lovit în primul rând, şi în acest caz, fum de la obiectivele lovite foarte dificil pentru a ataca torpedonostsite . Prin urmare , acordând o atenţie enorm de a coerenţei între toate echipajele .

Acţiunile de echipajelor bombardamentelor , de asemenea, au fost dezvoltate în detaliu . Fiecare avion are o singură bombă de 800 de kg şi , prin urmare, există doar o singură încercare de a lovi ţinta . Sa decis să efectueze orice abordare bombardier mai multe militar şi numai bomba în condiţii de siguranţă . Ca navele în port sunt ancorate în perechi , ele sunt tinta usoara pentru bombardiere , deoarece zona a prejudiciului este mai mare , dar obiectivul lor principal de nave în interiorul cuplului - de către navele străine sunt ţintă pentru atacatorii înainte torpedonostsi . Planul prevede o aeronavă de a ataca o anumită navă - cu scopul de a echipajelor sunt prezentate imagini şi diagrame de siluetele navelor desemnate pentru scopul lor , ei ar trebui să ştie pe de rost şi care stau în cabina de pilotaj . Dacă obiectivul pentru echipaj este deja lovit , el are dreptul de a ataca o altă ţintă . Când încercaţi oricare dintre navele americane să părăsească baza , toate eforturile trebuie să se concentreze pe el - în cazul în care o navă mare sa scufundat în intrarea în port , acesta va fi blocat pentru mai multe luni .

flota japoneză plecat din Japonia pe 26 noiembrie 1941 în apele Kurile Insulele. În timpul patumaneto , pe 2 decembrie , generalul Yamamoto trimite un mesaj criptat la Nagumo : Niitaka yama Nobore (Derulaţi peste munte Niitaka) , care este o finală pentru atac .

American radiorazuznavane [editare]
radiorazuznavane american este împărţit în zone de business trei[ 7]:

radiozasichane Spaţiul servi pentru a localiza un expeditor prin captarea de semnale radio sale . În acest scop , Statele Unite au construit o reţea de staţii de ascultare , numit Mid - Pacific strategic direcţie Finder Net. Se intinde intr-un semicerc vast de FilipineÎn Guam, Samoa, Midway şi Hawaii pentru a Alaska.
În Analiza de radiodifuziune analiza semnalelor interceptate şi apeluri. Folosind un ton pe care se găseşte cu care a vorbit . Din cauza repetarea de comunicare încearcă să facă conexiuni între staţii . , atunci când statii NOTA 1 şi 5 OYO vorbesc de multe ori la KUNA 2, dar rareori la fiecare alte şi nu se poate presupune că KUNA 2 dă ordine NOTA OYO 1 şi 5 . Cu radiozasichaneto a făcut posibilă utilizarea eficientă a " liber " . Deci, omul stie ce trupe / nave care au fost la poziţia de difuzare a mesajului .
Domeniul de criptanaliza este responsabil pentru descifrarea a comunicaţiilor interceptate şi ştiri . Aceasta este partea cea mai grea si mai profund pazit de radiorazuznavaneto . A fost important să nu să difuzeze pe larg faptele şi atunci când mă ocup cu codul japonez , informaţiile obţinute este disponibil numai pentru ofiţeri superiori şi politicienii , în timp ce rezultatele din domeniul de radiozasichane şi analiză de radiodifuziune " sunt disponibile pentru o gamă largă de oameni . De exemplu , comandanţii din Hawaii amiral Hazbant Kimel şi general Walter scurt sunt prezentate rezultatele din primele două zone , dar nu de criptanaliză , şi şeful Filipine Gen Douglas MacArthur au acces la toate informaţiile .
Deja în noiembrie 1941 de către japonezi curs codificate radiorazuznavaneto mesaje de a pregăti o operaţiune de mare . În acţiunile Japoniei se disting clar trei faze care americanii s-au văzut chiar şi mai devreme în ocupaţia de Indo - China.

preliminară Runda: Vino la o creştere a radiotrafika ţopăit . Înaltul Comandament a emis ordine şi instrucţiuni pentru operarea dintre comandanţii armatei şi marinei . Aceste instrucţiuni se aplică la ierarhia generală în armată şi au fost pregătite înainte de intervenţia chirurgicală . Astfel, devine posibil să se identifice un departament care participă în care oamenii sunt responsabili pentru radiotrafik vârf . La 1 noiembrie , când flota japoneză seturi off la timp , el a folosit 20 de mii de semnal ca 6 luni, dar mulţi nu sunt identificate de către americani . Cu toate acestea, se constată că comanda japonez de mare este asociată în principal cu comandanţii care sunt în sud , dar nu cu cele din China .
A doua fază: Radiotrafikat a scăzut din nou la niveluri normale . Trupele participante au răspuns la comenzi relevante şi de aşteptare pentru ordinele de a lansa operaţiunea . În radiosabshteniyata poate fi stabilită modificări , urmate de regrupa . Staţii de a comunica cu o staţie surprinzătoare nouă , dar nu cu partenerii lor anterioare .
A treia fază: Numărul de radio picătură rapid şi au devenit unul faţă-verso . Operaţiunea a fost lansat , flota a navigat şi păstreze radiomalchanie pentru a preveni detectarea de poziţiile lor . Ei continua să fie abordate pentru a le trupe radiorazogovori alte ( deci radiomalchanieto se referă numai la destinatar , dar nu la expeditor ) .
La 1 decembrie marina japoneză actualizat codul său de mesaje asociată cu semnul gratuit. Acest neintenţionate suplimentare alertă de informaţii .

Ca urmare a atât acestei şi rezultatele radiotrafika radiozasichaneto şi arată analiza că Japonia intenţionează să desfăşoare o operaţiune majoră în direcţia de sud . Scop şi nu a fost încă stabilită , dar se crede că atacul va fi reportate şi holandsike britanice coloniile ( numai sugera ) sau peste Filipine . Americanii discuta despre o posibilă poziţie de trupele japoneze la Indochina ( se aplică la aproape off ) . Prin urmare , 24 şi 27 noiembrie, comandantul de operaţiuni navale Admiral Harold Stark trimite mesaje de avertizare de război a tuturor comandanţilor din Pacific , care a raportat că, în zilele următoare poate fi de aşteptat actiunea agresiva de Japonia . Pentru posibile ţinte ale atacului japonez sunt considerate Malaezia, Thailanda, Filipine, Borneo şi Guam. Dintre toate generalilor din Pacific a fost obligată să ia măsurile necesare pentru pregătirea armatei în caz de război , dar nu să întreprindă orice acţiune independent ofensivă până în Japonia nu ia nicio acţiune specifică militare împotriva SUA[ 11].

munca Informaţii de britanice şi olandeze , în alianţă cu americanii în capturarea şi analiza ştiri şi mesaje nu dau rezultate mai clare . Prin urmare , Marea Britanie a început să crească trupele sale în domeniile de atac posibile . Mutat vas de război modern Prince HMS of Wales ( Prince of Wales " ) şi în linie dreaptă cruiser HMS Repulse ( Ripals ) în apropierea Singapore.

Grupul japonez de aeronave folosite, caz special. Nimeni nu se aşteaptă ca acţiunile lor viitoare , deoarece radiomalchanie ţinute complete . În ceea ce marina japoneză şi nici nu trimite sau primi mesaje americani la concluzia că transportatorii au continuat drumul lor în apele marine în apropierea Japoniei . Acolo, ei ar putea comunica cu o retea de emitatoare mai slabe din apropiere . posibilitatea lor de emisie a fost prea slab pentru a fi capturat de ascultare staţii de . Această întrerupere scurtă a fost observată în operaţiuni anterioare . Aparent transportatori rămase de aeronave, în Japonia nu produce nici o suspiciune , ca cel mai bine se potriveste cu imaginea de ansamblu . După analizarea cu atenţie americani cred lor transportatorii propria aeronave vor merge pe ofensivă împotriva coloniile britanice şi olandeze , ci împreună cu nave de război vor forma o rezervă strategică în cazul în care SUA vin la salvarea de Marea Britanie . Într-adevăr , cu toate acestea, flota japoneză a fost obligată să procedeze la Pearl Harbor în radiomalchanie .


Japoneză codare maşinăPURPLE"departamentul responsabil de criptanaliza , dificultăţi între timp mare cu volum de materiale achiziţionate . Mijloace suplimentare de rupere de ştiri pentru a angajaţilor trebuie să traducă din japoneză în limba engleză . traducători Puţini au fost necesare nu doar militar, ci , de asemenea, contactele politice , nu a putut face faţă cu suma tot mai mare de informaţii . Încercările sunt facute pentru a traducători recruta mai multe , care este dificil . A fost necesar de a vorbi nu numai japoneza excelente , si sunt complet sigure . Astfel de oameni sunt foarte rare şi în cea mai mare parte au fost americani de origine japoneză , dar nu o mare de încredere . Cu toate acestea , în 1941, Consiliul de criptanaliza Marinei Militare face eforturi mari , dar numai a reuşit să dubla traducătorii săi 3-6 persoane . Ca o consecinţă , viteza de transfer si decodare este semnificativ crescut . folosind Iniţial, masina de criptare "Purple ", pentru a primi mesaje codate , şi apoi prin visokosekretni militare codurile americane şi japoneze sunt decoda simple textele primite . Prin urmare , pentru a preveni scurgerile , a trimis codificate "Purple ", ordinele de ambasade japoneze în Marea Britanie şi Olanda Indiile de Est să-şi prezinte lor "Purple " -maker în Japonia pentru a răspunde la distrugerea alte coduri . Acest lucru confirmă ipotezele pentru un război iminent cu aceste ţări . Mesajele primite de consulatele din SUA nu sunt revelate pentru că au " Purple " - utilaje. numai de acest gen din Statele Unite a fost la Ambasada Japoniei la Washington , unde acestea sunt încă în funcţiune . Având în vedere că arestarea iniţială aceste maşini vor fi returnate la Japonia , oficialii spun că nu există nici planificat de a ataca SUA . Numai pe 3 ambasada decembrie, în Washington a primit ordinul de a distruge una dintre cele două maşini , împreună cu cele mai multe coduri utilizate , care este motivul pentru care analiştii pentru un război între Statele Unite şi Japonia este foarte puţin probabil .

Mesajele militare Deblocare nu poartă aproape nici o informaţie utilă pentru identificarea obiectelor . Pe 6 decembrie , primele 13 din cele 14 piese din Japonia memorandumCare ar trebui să fie prezentat pe 7 decembrie , au fost obţinute şi a dezvăluit în Washington . Deşi partea de 14, că cele mai importante informaţii încă lipseşte ( primele 13 piese cuprinse în mare parte un rezumat al relaţiilor dintre SUA şi Japonia , SUA este acuzat de ostilitate şi atitudinea faţă de Japonia , dar care nu sunt menţionate nimic despre intenţiile japonez ) , alte 13 în acea seară sunt disponibile pentru toţi cei care au acces la informaţii sensibile astfel de , oameni . După trecerea în revistă conţinutul preşedintelui Franklin Roosevelt a spus consilierului său Harry Hopkins: " Aceasta înseamnă război . " După discutarea pe scurt a flotei celebru japoneză şi mişcarea de trupe Sud-Est Asia de, Hopkins consideră că este mai bine în cazul în care SUA a avut loc prima bătălie şi pentru a evita astfel orice surprize neplăcute . Roosevelt a răspuns că politica SUA de democraţie paşnică un astfel de pas este imposibil . Preşedintele vrea să fie în legătură cu amiralul Stark , dar este teatrul . Pentru Roosevelt nu este imposibil să-l numesc , dar ar putea provoca nedorite mare zgomot mass-media , care doreşte să evite[ 7].

Toate persoane celelalte care au servit în seara 13 piese pe care doresc să primească şi 14 înainte de a lua orice măsuri . În acest scop , ministru al Statelor Unite Marinei William Knox angaja conferinţă cu ministrul apărării Henry Stimsan şi Secretar de stat Cordell Hull încă în dimineaţa următoare . De asemenea , amiralul Stark , care numai târziu în cursul serii de japonezi a primit o notă a doua zi dimineaţă a ordonat ca acesta să fie adus la biroul său , în forma sa deplin . Şeful Statului Major General al SUA general George Marshall nu primeşte notă , deoarece la acel de dormit moment şi nimeni nu vrea să-l deranjez . În dimineaţa următoare , după micul dejun el iese la plimbare şi o nimeni nu lungă perioadă de timp -l putea găsi pentru a servi o parte lui patrusprezecea[ 12].

Pentru a Ambasadei Japoniei la Washington pentru a distruge codurile lor rămase şi al doilea "Purple " Machine vine la textul notei 14 japoneză pe 7 decembrie . Nu este pornit şi nota pentru a fi servit exact la ora 13:00 timp Washington ( 07:30 în Pearl Harbor ) . Responsabil pentru traducerea textului căpitan III rangul Alvin Kramer pe care le primeşte la 10:20 moment Washington , aproximativ trei ore înainte de atacul de la Pearl Harbor . El a răspândit imediat de ştiri pe şi la 11:30 General Marshall a ordonat tuturor comandanţilor în ocean pentru a fi avertizat cu privire la posibile acţiuni japoneză care Filipine pre au cea mai mare prioritate . Această ştire nu a ajuns la timp la Pearl Harbor . De asemenea , Filipine şi alte baze militare în Oceanul Pacific Trezi şi Guam ştiri nu are efectul dorit , deoarece timpul rămas până la începutul atacului este prea mic .[ 7]

Harbor Pearl pe 7 decembrie [editare]
, deoarece Hawaii nu este considerată o atacul japonez de la posibile locatii de nave de război în jurul insulei de Ford nu sunt garantate . O mare parte din echipajele trebuie să demonteze piatra de temelie a insulei . foc în cazanele de nave este aproape sau complet dispărut . Fără foc în cazan navele de abur nu prevăd pentru maşinile lor , iar procesul de aprindere a cazanului durează mai multe ore până când presiunea de vapori necesar .

Pentru protecţia insulei este responsabil privat U. S. Armata. Şi trupele aici, în nici un fel pregătit pentru atac . Aer de apărare este alocată la instalaţiile militare , în depozite , deoarece americanii nu vor sa irita proprietarilor zadar de terenuri din apropiere private . Anti - aeronave artilerie se află în depozite separate pentru muniţie , care , la fel ca toate celelalte sunt închise . Prin ordinul generalului aeroporturilor Short avioane sunt mutate de la poziţiile lor obişnuite pe marginea din cutie si hambarele în mijlocul aeroportului , în scopul de a preveni sabotajul posibil . şase noi staţii mobile radar livrate în Hawaii până în octombrie 1941, lucra numai 4:00-7:00 dimineaţa .[ 5] Decizie , radar nu funcţionează 24 de ore pe zi, dar în ore , care este de aşteptat pentru a ataca , printre altele, a fost adoptat de scepticism. Aceasta noua tehnologie a fost folosită cu succes în Bătălia din Marea Britanie şi la acel moment încă utilizate cu mare încredere . Această perioadă 4:00 - 07:00 în dimineaţa este considerat cel mai mare potential pentru un atac , a arătat de asemenea că americanii accepta conştient posibilitatea de a fi atacat în primele ore ale dimineţii , după răsăritul soarelui . Deci, un atac japonez nu a fost obligată să imposibilă , ci pentru că evaluarea , atunci situaţiei - un final uimitor .


cuirasatele SUA la 7 decembriePărţi ale Marinei de la Pearl Harbor :[ 13]

Battleships
Nevada, Oklahoma, Pennsylvania, Arizona, Tennessee, California, Maryland, Virginia de Vest
Battleships cu excepţia PennsylvaniaGăsit în doc uscat , ancorele sunt plasate într-un rând la Ford Island, în mijlocul portului (Battleship Row) . vas de război IX-lea al flotei Pacific ColoradoEste situat în BremertanÎn cazul în care este chemat la arme RealPlayer and associated Plugins Copyright(c) RealNetworks, Inc. 1995-2010. All rights reserved.

Helix Plugins Copyright(c) RealNetworks, Inc. 1995-2010. All rights reserved. Source code is available under the RealNetworks Public Source License. (http://www.helixcommunity.org)

marți, 28 septembrie 2010

bdm: bdm: bdm: bdm: bdm: bdm#links#links#links

Salut prieteni. Cele ale unor femei care si-au vazut inselate si ranite sentimentele pe care le-au daruit cu generozitate acelora pe care si i-au ales tovarasi de viata. Pareau banale. Au ajuns dureros de frecvente!


Parca nu mai stim sa apreciem ce ne-a dat viata, cautam mereu himere.


Altele, ale unor parinti raniti de indepartarea copiilor lor.


Gasindu-si drumul in viata, au uitat treptat de cei carora le datoreaza si viata
si reusitele lor si care, cu ochii
secati de lacrimi, privesc spre pamantul spre care se indeapta, intrebandu-se unde si cu ce au gresit.


Isi daruiesc putinul pe care-l au, isi traiesc cu demnitate suferintele si-si ascund suspinele din inimile ranite.


Oricat de bine ar trai copiii lor, nu vor nimic de la ei. Vor doar sa stie daca sunt sanatosi si multumiti. Ce putin le-ar trebui sa fie fericiti!


Oameni buni, in lumea aceasta nebuna, riscam sa ne pierdem radacinile. Cand nu vor mai fi, ne vom da seama ca nu mai avem de unde ne trage seva.


Calcati-le pragul, spuneti-le o vorba buna, mangaiati-le fetele brazdate de riduri adanci, facute gandindu-se la voi. Bucurati-va sa-i mai aveti si bucurati-i si pe ei.


Ganditi-va la fiii si fiicele voastre care s-ar putea comporta dupa modelul vostru, cand veti fi batrani.


Spuneti un „sarunt mana“ si un „va iubim“ astazi, maine s-ar putea sa nu mai aveti cui. Va durea, dar
Viata ca o cafea buna... Un grup de oameni de succes in apogeul carierei lor, toti avand joburi si pozitii de vis, masini si case au facut o vizita unui fost profesor din facultate.

Discutia a alunecat treptat spre cat de stresanta si obositoare e viata zi de zi.

Cand toti aveau cate o ceasca de cafea in mana profesorul le-a zis :

"- Daca ati observat fiecare dintre voi a pus cafea in cate o ceasca scumpa si fina lasand cestile simple si ieftine goale pe masa.

E normal sa vreti ceea ce e mai bun in viata, dar tocmai asta e sursa problemelor si a stresului pe care il aveti zi de zi.

Nu conteaza ce ceasca ai ales, cafeaua are acelasi gust.

Ceasca nu adauga nici o calitate cafelei. In cele mai multe cazuri o face doar sa fie mai scumpa sau in alte cazuri nu putem vedea ce e de fapt inauntru.

Ceea ce ati vrut voi de fapt a fost cafeaua, nu ceasca si totusi inconstient ati ales cele mai scumpe si bune cesti.

Si apoi ati inceput sa va uitati la ceasca celuilalt gandindu-va ca e mai frumoasa decat a voastra.

Viata e ca o cafea buna : jobul, banii, cariera, masina, casa, hainele, pozitia in societate sunt cestile.

Doar ne ajuta sa ne traim viata, dar nu sunt VIATA.

Hainele pe care le avem, pozitia in societate si banii nu inseamna viata.

Doar ne ajuta sa traim viata. Nu definesc ceea ce inseamna viata. Din contra majoritatea oamenilor care au mult, sunt invidiosi pe altii care au mai mult si nu reusesc sa se bucure de ceea ce au.

Cateodata concentrandu-ne doar pe ceasca, uitam sa savuram cafeaua.

Savurati cafeaua, nu cestile!

Cei mai fericiti oameni nu sunt cei care au cele mai multe lucruri. Cei mai feiriciti oameni stiu sa se bucure cat mai mult de ceea ce au, acolo unde au, in momentul prezent. Ei fac viata sa fie frumoasa. "                                         Poveste adevarata si trista. Pentru cei care au iubit macar o data in viata.. si au suferit inzecit pentru bucatica de bucurie gustata.. pentru cei care au “mancat” pelin pentru o gurita de “ambrosie”.. pune un blues in surdina si citeste povestea asta.. o sa iti placa.

Durerea de stomac cu care s-a trezit nu se datora oboselii sau a mancarii, ci mai degraba din cauza evenimentelor ce aveau sa se intample in ziua aceea. Astazi trebuia sa incheie o relatie ce dura de mai bine de 2 ani de zile.. si chiar considera ca a ramas tarziu. Trebuia sa se termine. Isi tot repeta in minte “nu vreau sa o neindreptatesc nici pe ea.. nu sunt eu unic in lumea asta.. nu sunt nici prea frumos nici prea destept, dar am facut tot ce imi statea in puteri ca totul sa fie bine.. sa nu se termine”. Simtea ca durerea de stomac se accentueaza. Simtea ca se sufoca.. s-a imbracat repede si a iesit. Nu a lasat-o niciodata sa astepte pana acum si nu putea sa o faca nici de data asta. Era o zi ploioasa de aprilie.. in cateva minute a ajuns la locul intalnirii, ca de obicei ajunsese primul. Dupa cateva minute o vede apropiindu-se pe iubita lui.. se hotarasc sa mearga la un cafenea..


- Mi-e frig. zise fata.. de fapt acesta a fost singurul cuvant rostit pana ce au ajuns la cafenea.

- Vrei sa-mi zici ceva? zise fata uitandu-se in ochii lui..

- Da, ii raspunse el.

Fata devenise curioasa..

- Pai, zi-mi o data ce mai stai!? spuse ea iritata.

Tanarul ofta si o intreba:

- Pana unde crezi ca va merge asta..? sau mai bine zis crezi ca suntem o pereche potrivita?

- De ce simti nevoia sa ma intrebi asta? zise ea.

- Draga mea, iti amintesti ca te-am sunat acum cateva zile? cred ca era in jur de 11 noaptea.

- Imi amintesc, zise ea.

Si tanarul.. fara sa mai astepte ca ea sa raspunda continua:

- In noaptea aia ma gandeam la tine, ca de obicei.. iti scrisesem o poezie si am vrut sa ti-o spun la telefon, cand te-am sunat nici nu m-ai lasat sa ti-o spun. Mi-ai spus ca: “Ce! nu am alta treaba decat sa te sun la ora aia?”. In momentul acela m-am simtit ca un boxeur care primeste catziva pumni in cap si cade jos.. dar doar am tacut.. mi-am cerut scuze si am inchis telefonul. Si am mai avut multe certuri asemanatoare cu asta.. si mai tii minte cand m-am inbolnavit si Cristina mi-a zis ca sunt foarte norocos ca tu o sa ai grija de mine. Si tu i-ai zis “nu am alta treaba? dar ce eu sunt infirmiera? el nu are mama?”. Fata zise:

- Da.. dar ce legatura au astea, de ce m-i le spui acum? stii ca asa sunt eu.. nu-mi place romantismul.. si in plus am eu fata de infirmiera?

El ii raspunse razand:

- Nu draga mea.. nu ai fata de infirmiera.. si cu inima pe care o porti chiar de ai vrea nu ai putea fii infirmiera; si continua:

- Pana acum de cate ori m-ai sunat de dimineatza sau noaptea tarziu ca sa imi spui cuvinte de dragoste? De cate ori mi-ai trimis un mesaj pe telefon? poate ca nu iti place romantismul.. dar nu-ti place nici sa-i faci fericiti pe oamenii care te iubesc!? Pe cand eu mai presus de tine imi place sa-i fac fericiti pe cei din jurul meu. De cand suntem impreuna mereu am avut un mesaj de dragoste pentru tine stii.. noi doi suntem ca albul si negrul.

Fata intelesese deja.

- Adica vrei sa fiu poeta..?!?

Tanarul zambi gandindu-se ce hotatare buna a luat despartindu-se de ea.

- Nu draga mea.. nu vreau sa fii poeta. Chiar daca ai vrea nu ai putea.. dar noi trebuie sa ne despartim.. cred ca ar fi mai bine pentru amandoi!

Tanara a inlemnit..

- Dar eu te iubesc si credeam ca ma iubesti si tu..

Tanarul ofta:

- Nu draga mea.. tu doar credeai ca ma iubesti.. daca ma iubeai acum nu discutam lucrurile acestea..

Fetei ii dadusera lacrimile.. tanarul scoase o batista si i-o intinse fetei..

- Bine.. asa sa fie! sper ca nu ma lasi pentru alta..

- Cum poti sa crezi asta? pana acum nu a existat alta fata pentru mine si nici nu va exista alta o perioada lunga de timp..

Si cei doi tineri, care s-au asezat la masa fiind iubiti, acuma stateau ca 2 straini..

Dupa cateva momente de liniste tanara zise:

- Cred ca ar fi mai bine sa plecam..

Tanarul spuse ca el vrea sa mai ramana un pic singur.. si se mai imbratisara o data inainte de a se desparti pentru totdeauna.. Cand fata s-a departat tanarul incepu sa tremure, desi ploaia se oprise de mult. Incepu sa se roage incet:

- Doamne.. da-mi putere..

Si-a amintit de prieteni.. de ce ii spusesera ei, ca nu se potrivesc, ca au caractere diferite.. dar a facut alegerea buna. Orele au trecut si locul soarelui si al ploii l-au luat stelele. Nu-i zise nimic mamei lui care l-a intampinat la usa si se duse direct in camera lui. Clipele treceau greu si el inca se mai gandea la momentul despartirii dar a 2-a zi trebuia sa se scoale devreme sa plece la munca.. si a atipit.

Se trezi la ora 7 si tocmai cand sa iasa din casa se uita la telefonul mobil si vazu ca are 10 apelui nepreluate si un mesaj nou. Nu auzise telefonul pentru ca era foarte obosit. Se uita la mesaj.. si vazu ca venise de la “Sufletzel” (astfel o alinta pe fosta lui iubita): “Am invatat sa iubesc tot ce era al meu.. dar am putut sa traiesc si fara ce nu aveam.. numai fara tine nu pot sa traiesc. Iti jur dragul meu.. doar pe tine te-am iubit si voi muri iubindu-te pe tine. Adio dragostea mea!”.

Tanarul s-a mirat.. era pentru prima data cand ea ii trimitea un mesaj.. s-a uitat la ce ora a fost trimis mesajul si a vazut ca fusese trimis la ora 05.00. Incepu sa rada in hohote.. nu se astepta la asa ceva.. fusese luat prin surprindere.. forma repede numarul ei dar i-a raspuns o voce straina.

- Buna ziua, as putea sa vorbesc cu Cristina?

Persoana care a raspuns izbucni in plans.

- Eu sunt mama ei.. fetita mea s-a sinucis aseara! A tot sunat pe cineva toata noaptea.. cand am vazut dimineatza ca lumina din camera ei este inca aprinsa am intrat dar fetita mea se spanzurase!!

Tanarul simti ca totul in jurul lui se prabuseste si nu ii venea sa creada ca fosta lui iubita nu mai era in viata.

Dupa cateva luni..

Doi medici vorbesc intre ei. Unul intreaba de starea de sanatate a unuia dintre bolnavi:

- Baiatul ala.. l-au adus acum 3 luni. O fata s-a sinucis din cauza lui.. din ziua aia nu-si lasa din mana telefonul mobil si tot trimite mesaje. Acum cateva zile am fost curios si i-am luat noaptea telefonul din mana sa ma uit la numar dar numarul ala e anulat de 3 luni. Am gasit ultimul mesaj care ii venise: “Am invatat sa iubesc tot ce era al meu.. dar am putut sa traiesc si fara ce nu aveam.. numai fara tine nu pot sa traiesc. Iti jur dragul meu.. doar pe tine te-am iubit si voi muri iubindu-te pe tine. Adio dragostea mea!”                                                         .Ghid de utilizare a internetului. Filmuletul asta imi aduce aminte de o faza. Eram in generala si am fost la cineva acasa care detinea un calculator. Desigur nu era conectat la internet si avea cateva jocuri gen Mario si Prehistorik. Pe vremea aia calculatorul nu era ceva la care sa stai toata ziua, erai destul de limitat fara conexiune la internet. Ce mai apucai sa iei pe CD de la alte persoane care detineau un calculator (erau destui de putini la numar), desenai in Paint, tineai un jurnal sau te jucai. Cum era internetul in 1990 la americani, la noi era asa prin 1997-1999, cel putin eu atunci l-am descoperit                                                                   De vorba cu un bun prieten. Plangand l-a sunat pe el.. vroia sa il intalneasca neaparat si sa isi spuna oful. Decizia pe care tocmai o luase ii perturba gandirea si simtea ca se sufoca sub presiunea sentimentelor puternice ce le nutrea pentru fostul ei prieten.

A gasit’o la aceasi masa din coltul cafenelei “lor”.. unde se intalneau des si isi povesteau intamplarile.

- Buna scumpo, ce s-a intamplat? i se adresa el asezandu-se langa ea si pupandu-o prieteneste pe obraz.

- Offf, nici nu stiu de unde sa incep, ofta ea in timp ce se juca cu lingurita in ceasca de cafea.

- De unde crezi ca trebuie ca sa prind firul actiunii, o incuraja el.

- Mergeam azi agale pe bd. 1 Mai si ma uitam la frunzele uscate ce acopereau trotuarul. Urma sa ma intalnesc cu Mihai, nu ne mai vazusem de vreo saptamana. Din departare l-am zarit pe o banca.. privea trecatorii. Era asa cum il stiam: nici prea urat dar nici prea frumos.. doar perfect. Sunt constienta ca ceilalti nu il vad asa, dar nu imi pasa. Stii ca intodeauna mi-a fost teama de cum ma priveau ceilalti cand stateam langa el, o simpla fata langa el. Ti-am mai zis ca de multe ori simt ca el e prea bun pentru mine desi prietenii si chiar si tu imi spuneti ca el nu este suficient de bun pentru mine si pentru sentimentele mele fata de el.


Se opri din povestit si sorbi o gura de cafea, i se umezisera ochii.

- De ce te-ai oprit? continua te rog, o indemna el.

- Prea tarziu mi-am dat seama ca intr-adevar el nu simtea nimic, sau cel putin nu asa intens ca mine. M-am simtit in pielea persoanelor pe care nu de mult le compatimeam pentru ghinionul avut in relatii. Atunci cand iubesti esti orb si faci sacrificii si compromisuri ca totul sa mearga bine. Asta am facut si eu si acum stau si ma gandesc cate dintre actiunile mele au fost apreciate intr-adevar de el. M-am gandit bine si am crezut ca decizia mea avea sa il ajute. Am trecut prin destule alaturi de el si nu cred ca suntem destul de puternici ca sa strabatem un drum presarat cu obstacole ce iti zdruncina increderea de sine si cheful de viata. M-am apropiat de el repetandu-mi de sute de ori aceasi fraza in minte ca nu cumva ochii lui sa ma descurajeze. L-am pupat pe buze si m-am asezat langa el care ma astepta cu bratele deschise pentru o imbratisarea ce ii potolea dorul fata de mine, cred eu. Am incercat sa fiu cat mai directa si i-am spus ca il iubesc mult dar nu mai putem continua relatia.

- Si el cum a reactionat? o intreba el.

- S-a uitat mirat la mine crezand ca este vreo glumea de-a mea. I-am spus ca nu glumesc si ca imi doresc sa il mai revad din cand in cand. L-am luat in brate si apoi m-am ridicat si am plecat. Spre ceva mai bun, sau cel putin asa imi tot repetam in minte.

- Nu stiu ce sa zic, genul asta de despartiri l-am mai vazut dar nu pot sa inteleg cum o persoana care iubeste ajunge la un moment dat cand se retrage.

- Nu este vorba de asta, ii spuse ea.

- Dar despre ce este vorba? lamureste-ma, o ruga el.

- Iubirea mea e daunatoare prin simplul fapt ca exista. Nu fac nimic gresit, nu zic nimic gresit, dar am impresia ca pe el il raneste.. il copleseste.

- Eu cred ca ai o impresie gresita. Ai discutat cu el despre asta? i se adresa el pe un ton usor nervos.

- Nu am discutat cu el, posibil sa am o impresie gresita dar decizia a fost luata deja.

- Sa stii ca sentimentele nu le gasesti in fiecare relatie ca sa iti permiti astfel de decizii.

- Sunt constienta de asta dar am analizat si am intors situatia pe toate partile. Decizia luata ne va face bine la amandoi, ai sa vezi.

Oftand se lasa pe umarul lui. Privea in gol si ai putea zice ca sclipirea ochilor ei s-a stins.

Scris cu ajutorului lui Yoyo.